Sindikat rudara, opozicija, kao i analitičari kritikovali su ponašanje ministra unutrašnjih poslova Xhelala Sveçle tokom posjete rudarima "Trepča jug", uz ocjene da se "ponašao bahato", prenosi Nacionale.

Sveçla je tokom posjete rudniku, sa ministarkom Artane Rizvanolli, zahtjevao odgovornost rudara, a u razgovoru sa jednim je insistirao da dobije odgovor na pitanje "ko krade?", iako mu je rudar već odgovorio da ne zna.

Šef Sindikata rudara Ibrahim Jonuzi rekao je da nije jasno zašto je Sveçla uopšte otišao tamo. On je za Nacionale istakao da Sveçla nema nikakve veze sa tim preduzećem.

"Za nas Sveçla nema nikakve veze sa preduzećem, ali svako može da dođe", kazao je Jonuzi osuđujući bahato ponašanje ministra prema rudarima.

"Kako ministar može da kaže rudaru 'pogodi ko krade'. Ministarstvo ima istražitelja, organi za provođenje zakona treba da se bave ovim poslom. Trebalo je da ih nađete, nije teško. Državna revizorska služba pronašla je nasilnike. Najnedužniji je rudar", rekao je Jonuzi.

Jonuzi je preneo da rudari još nisu primili platu za jul.

"Nisu isplatili platu za jul, čak i ako su nas najgore kaznili zbog lošeg upravljanja, to plaćaju rudari sa platom", rekao je Jonuzi navodeći tendenciju Vlade da kažnjava rudare.

Čak je i član Predsjedništva Demokratskog saveza Kosova Berat Rukiqi ocjenio prisustvo Sveçle kao nepotrebno.

"Sveçla sanja o nadležnostima ministara unutrašnjih poslova iz vremena sovjetskog bloka i 'Politbiroa'. Intervencija ministara u operativni rad javnog preduzeća je krivično djelo", naveo je Rukiqi.

Novinar Lirim Mehmetaj je konstatovao da bi u normalnim uslovima trebalo da bude suprotno, odnosno da bi rudari trebalo da traže odgovornost od ministara.

"Sveçla je razgovarao sa rudarima koji ne primaju plate i od njih tražio da kažu ko krade u Trepči", primetio je Mehmetaj.

Izvor: Kosovo online/Nacionale