Porast zahtjeva

Više od 318.000 građana podnelo je zahtjev za dobijanje pasoša od 1. januara ove godine, odnosno od kada je Kosovu odobrena vizna liberalizacija, prenosi Ekonomija onlajn.

I pored porasta zahtjeva, ove godine u Agenciji za registraciju kažu da nema problema sa materijalom, kao što je to bio slučaj prošle godine.

"Sada nemamo problema, imamo dovoljno materijala za svu dokumentaciju i idemo veoma dobro i procedure su u zakonskim rokovima, uprkos zahtjevima koji su u dijaspori bili sve veći. Od 1. januara do danas ima više od 318.000 građana koji su podneli zahtejv za izdavanje pasoša. Tačno je da imamo manjak kadrova zbog odlaska u penziju ili raznih pitanja, sada smo u proceduri zapošljavanja, raspisali smo nekoliko konkursa u opštinama koji su prioritetniji i kontinuirano podnosimo zahteve u vezi raspisivanja konkursa i popunjavanja ostalih mesta", rekao je šef Agencije Blerim Camaj.

On je dodao i da je više od 10.000 prijava za novi pasoš od građana Srbije, navodeći da je za to najbolje objašnjenje upravo liberalizacija viza.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online