Kritika

Izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu Arian Zeka oštro je kritikovao Vladu Kosova zbog nekoordinisanog i jednostranog djelovanja ne samo kada je riječ o SAD, već i sa drugim zapadnim saveznicima, uključujući i članice EU ističući da tako nanose štetu međunarodnom ugledu zemlje. Pozvao je Vladu Kosova da koordinira svoje akcije sa saveznicima navodeći da svaka druga akcija vodi ka kaznenim mjerama, prenosi Kosova press.

Zeka je izrazio zabrinutost zbog situacije na sjeveru Kosova, ističući da tenzije i problemi u ovom regionu dodatno narušavaju imidž Kosova i otežavaju privlačenje stranih investicija.

U intervjuu za Kosova press istakao je da je kvalitet odnosa Vlade Kosova i međunarodnih saveznika, uključujući SAD i EU, u dubokom padu.

Podvlači da pitanja na sjeveru i druge tenzije tamo dodatno oštećuju Kosovo i doprinose gubljenju mogućnosti za privlačenje stranih direktnih investicija.

Zeka je dodao da je u posljednje tri godine došlo do povećanja ukupnog obima stranih direktnih investicija, ali da se nastavljaju ulaganja u takozvane neproizvodne sektore, koji ne utiču na stvaranje dugoročnih poslova.

Prema njegovim riječima, to nisu investicije koje dodatno povećavaju efikasnost, kao što se javljaju u sektoru nekretnina i građevinarstva.

Govoreći o privredi Kosova, Zeka kaže da se očekuje da će privredni rast biti manji od četiri odsto.

Izvor: Kosovo Online/Kosovapress