Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukiqi okrivio je Vladu Albina Kurtija za situaciju u kojoj se nalazi preduzeće "Trepča Jug", dok predsjednik Poslovne alijanse Kosova Agim Shahini smatra da je privatizacija jedini spas za bivšeg metalurškog giganta, prenosi Ekonomija onlajn.

Rukiqi i Shahini smatraju da je uprkos obećanjima za investicije, situacija u preduzeću "Trepča Jug" ostala ista.

Rukiqi je za Ekonomiju onlajn rekao da Kurtijeva vlada nema mogućnost da upravlja ovim preduzećem, podsjetivši da rudari nisu primili plate skoro tri mjeseca.

"Danas, poslije tri i po godine ove vlade, ako pročitate šta se govorilo u kampanji, šta je rekao premijer u 'Trepči', vidite to kao najbolji primjer nedržanja obećanja. Političar koji je rekao mnogo, a uradio skoro ništa. Obično vidite i nekompetentnost, ono što karakteriše ovu vladu, jeste konstantna nesposobnost da se pravilno riješi jedan problem", kazao je Rukiqi.

Kako je dodao, dodjela sredstava za plate nije dugoročno rješenje.

"Hitno rješenje, recimo, za jedno veoma socijalno pitanje, veoma važno za rudare, ali je pušteno uz optužbe 'premalo rude pod zemljom za previše radnika iznad zemlje'. Obećao je velike investicije, 'Trepču' je smatrao strateškim bogatstvom. Nedostatak investicija, nedostatak osnovnih uslova za rad. Nisu u pitanju samo plate, rudarima nedostaju osnovni uslovi za rad, veliki je rizik. Ne postoji čak ni jasan plan kako da se sa njima na duži rok, izdvojeno je 4 miliona, pokriva ih do kraja ove godine i poslije januar", rekao je Rukiqi.

Shahini smatra da je privatizacija jedini spas za tu kompaniju. Zbog toga je potrebno pripremiti dobar plan i promovisati ga na globalnom nivou.

Dodaje da Kosovo ne uspjeva pravilno da iskoristi "Trepču Jug", u kom slučaju se njena vrijednost procjenjuje na preko 15 milijardi eura.

"Ideja Vlade Kosova da Trepču ojača državnim fondovima je ideja koja se ne može jednom realizovati, bez obzira koja će vlada doći. Jedini spas za Trepču danas je privatizacija, stoga treba dobro pripremiti dosije za privatizaciju, promovisati vrijednost Trepče iako je poznata u cijelom svijetu. Trepča ima imovinu vrijednu preko 15 milijardi eura koja se može izvući, preraditi i prodati kao finalni proizvod, a ne kao otpad kao što se danas prodaje", kazao je.

Uz privatizaciju, kako navodi, biće najmanje sedam, osam finalnih proizvoda iz "Trepče Jug“ iz kojih će se vaditi i zlato, srebro, gvožđe, bakar, cink i proizvodi koji su se nekada vadili za baterije, riječ je o akumulatorima.

U tom smislu ukazuje da je Srbija potpisala ugovor sa EU za litijum, dok Kosovo takođe ima takav proizvod i to bi moglo biti na Kosovu.

Smatra da je pogrešno izdvajanje sredstava Vlade za isplatu zarada rudarima i da je najbolji način da se proda, ali da država zadrži procenat.

"Ako preduzeće nije profitabilno, zašto da se oduzimaju porezi građanima i daju onima koji ne mogu da se izdržavaju u toj firmi. Trepču treba riješiti kao dugoročan problem, kako ne bi bilo problema sa vađenjem rude sa milionima tona prerađene rude izvezene i zaposlenih ljudi, trgovinski bilans se može povećati samo kroz privatizaciju“, rekao je Shahini.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online