Poboljšanje uslova

Premijer Albin Kurti, sa ministarkom pravde Albulenom Haxhiu i ministrom unutrašnjih poslova Xhelalom Sveçlom, posjetio je juče upravu Službe za kazneno-popravne centre u Prištini.

U razgovoru je bilo riječi o radu i izazovima ove službe, koja je nadležna za 11 zatvora na Kosovu, u kojim je ukupno 1.734 zatvorenika, od kojih je 1.120 osuđenih.

U cilju poboljšanja infrastrukture, vlada je opredjelila osam miliona eura za izgradnju novih Kazneno-popravnih centara - popravnog centra za žene u Lipljanu, Pritvorskog centra u regionu Prizrena sa kapacitetom od 300 kreveta i proširenje Instituta za sudsku psihijatriju.

Tokom razgovora je istaknuto usvajanje zakona o Službi za kazneno-popravne centre, kojim su formirane nove jedinice, poput onih za procjenu i razvrstavanje zatvorenika, za obavještajne poslove, ekonomske jedinice i osnivanje Zavoda za postupanje sa osobama sa posebnim potrebama, kao i usvajanje strateškog plana razvoja službe od 2023. do 2027, navodi se u saopštenju vlade.

Na sastaku je bilo riječi i o programima rehabilitacije i stručnog usavršavanja osuđenika i mogućnostima saradnje sa različitim organizacijama.

Izvor: Kosovo Online