Došao sa Bidenovom porukom

Profesor nauka o bezbjednosti Avni Islami smatra da je izuzetno važno što je šef CIA u ovom trenutku posjetio Kosovo, uvjeren da je William Burns došao sa porukom predsjednika SAD Josepha Bidena balkanskim zemljama, prenosi RTK.

"Sastanci koje je imao sa predsjednicima i javnim ličnostima bili su izvanredni. Posjeta je bila u službi prenosa poruke predjsednika Bidena. On je preneo poruku balkanskim državama, posebno onim zemljama za koje se smatra da su žarišta krize, kao što su BiH, Srbija i Kosovo", rekao je Islami.

Naglasio je da je Burnsovo kretanje na Balkanu iznenađujuće.

"Obično se posjete direktora CIA ne objavljuju jer ne smatraju potrebnim da prikazuju njegovo kretanje zbog značaja šefa Obavještajne službe. Stoga su njegova kretanja na Balkanu bila iznenađujuća jer nije bilo upozorenja o njegovoj posjeti", dodao je on.

Kada je riječ o Burnsovoj posjeti Bosni i Hercegovini, Islami smatra da je Burns preneo Miloradu Dodiku poruku "da će Sjedinjene Američke Države ako bude potrebno vojno intervenisati i da je BiH jedinstvena i nedjeljiva i da se niko ne usuđuje da se igra sa granicama".

Izvor: Kosovo online/RTK