Ocjena analitičara

Analitičari Dritero Arifi i Petrit Zogaj, komentarišući prisustvo kosovskih zvaničnika na predizbornoj konvenciji demokrata u SAD, kažu da nije u redu što su kosovski političari podržali samo jednu od američkih političkih partija, dok kolumnista Gazmir Raci ne vidi kao problem to što je podržana samo Demokratska stranka pred predstojeće izbore u SAD, piše Klan Kosova.

Demokratskoj nacionalnoj konvenciji SAD, gdje je Kamala Harris zvanično nominovana za kandidata za američkog predsjednika od strane Demokratske stranke, prisustvovali su Albin Kurti kao predstavnik Samoopredjeljenja, Bernard Nikaj iz Demokratske partije Kosova i Alush Gashi iz Demokratskog saveza Kosova.

Arifi ocjenjuje da je trebalo ići i na Konvenciju Republikanske stranke, a ne samo Demokratske stranke.

"Čini mi se da država Kosovo nije neutralna prema jednoj ili drugoj stranci. Ako je gospodin Kurti morao da ode, morao je da ide i kod Republikanska stranke, jer šta ako Republikanska partija dođe na vlast? Dakle, to je veoma nelogična diplomatska akcija", rekao je Arifi.

I kolumnista Zogaj podršku jednoj stranci smatra nelogičnim diplomatskim postupkom.

"Političke preferencije lidera Kosova u vezi sa predsjedničkim kandidatima u SAD, otvorena podrška jednoj strani, poziv Amerikancima Albanaca da glasaju za ovog ili onog predsjedničkog kandidata, štetni su i u diplomatskom smislu nepodnošljivi. Nije na Kosovu da kaže američkim građanima koji je predsjednik najbolji za njih", izjavio je Zogaj.

Smatra i da je Kurtijeva fotografija sa konvencije Demokratske stranke SAD napravljena sa namjerom da pokaže da je u dobrim odnosima sa Bidenovom administracijom. Ali, kaže da služi samo za unutrašnju upotrebu na Kosovu.

Kolumnista Gazmir Raci kaže da je učešće Pokreta Samoopredjeljenje na ovoj konvenciji povezano sa političkom saradnjom stranaka, budući da obe imaju ljevičarsku orijentaciju.

"To ima veze sa političkom saradnjom, između političkih partija koje su lijevo orijentisane. Demokratska stranka u Americi je ljevičarska, a ako pogledamo Pokret Samoopredjeljenje, to je i ljevičarska socijaldemokratska partija", kazao je Raci.

Učešće političkih partija osim u Demokratskoj nacionalnoj konvenciji SAD Raci ne vidi kao štetno za odnose Amerike i Kosova, iako bi suprotna stranka – republikanska – mogla da dobije vlast.

"Odnosi Kosova i Amerike u ovom pogledu nisu narušeni. Premijer pripada stranci koja pripada socijaldemokratskoj orijentaciji, Demokratska stranka je socijaldemokratske orijentacije. Naravno, podržava jer su ideološke orijentacije ljevičarske. Isto tako, premijer Kurti je prije četiri godine javno podržao predsjednika Bidena", pojašnjava.

Raci je ocjenio Kurtijevo učešće na ovoj konvenciji kao potvrdu za nastavak saradnje, savezništva i partnerstva Kosova sa Amerikom.

Komentarišući posjetu direktora CIA Williama Burnsa, a posebno činjenicu da je spavao na Kosovu, Raci kaže da je to dokaz da Kosovo i SAD imaju stabilne odnose između sebe.

Arifi i Zogaj smatraju da će u slučaju da Kamala Harris pobjedi na izborima i postane predsjednica SAD, njena administracija imati isti odnos prema Kosovu kao i predsjednika Bidena.

Raci ipak misli drugačije i kaže da Demokratska stranka u SAD ima tradiciju saradnje sa Kosovom, koja je, prema njegovim riječima, i dalje stabilna.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova