Proces finalizacije

Premijer Albin Kurti izjavio je na sastanku Komisije za strateško planiranje da Kosovo finalizira proces pregovaranja o reformoj agendi i da je u tom procesu ispoštovalo ambiciozne rokove koje je postavila EU.

"Kosovo je u procesu finalizacije procesa pregovaranja o reformskoj agendi, procesa u kojem smo među jedinim državama u regionu, ako ne i jedina, koja je poštovala sve veoma ambiciozne rokove koje je postavila EU od početka. U narednim nedjeljama očekujemo završetak procesa potpisivanjem i stupanjem na snagu sporazuma sa EU u vezi sa novim instrumentom, kao i posebnog sporazuma o kreditiranju. Nakon toga očekujem od svih nadležnih institucija da održe ovaj tempo poštovanja rokova u ispunjavanju ciljeva, odnosno ciljeva postavljenih u svojim sektorima“, rekao je Kurti.

Kurtija je predsjedavao 13. sastanku Komisije za strateško planiranje na kome su razmotrene prijave za sljedeću rundu Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

"Investicioni okvir za Zapadni Balkan otvorio je dva poziva: za 31. rundu grantova tehničke pomoći i za 10E rundu investicionih grantova. Danas ćemo odobriti prijave na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava tehničke pomoći, koji će biti iskorišćen za pripremu i pomoć pri realizaciji infrastrukturnih investicija“, rekao je premijer u uvodnom izlaganju.

On je dodao da će izvor finansiranja infrastrukturnih projekata kroz WBIF mehanizam biti iz Plana rasta, a odobravanje poziva u oblastima energetike, saobraćaja, digitalne infrastrukture i ljudskog kapitala biće u skladu sa ispunjavanjem uslova i reformama koje su naše institucije usaglasile sa Evropskom komisijom u okviru Reformske agende za plan rasta EU.

Izvor: Kosovo Online