Poslanik PDK

Poslanik PDK Hisen Berisha izjavio je za Gazetu Blic da posjeta šefa CIA Williama Burnsa šalje nekoliko važnih poruka Kosovu, kao i zemljama Zapadnog Balkana, ukazujući da SAD pridaju značaj stabilnosti i bezbjednosti u regionu, ali i da je upozorenje da kosovske institucije treba da izbjegavaju jednostrane akcije koje bi mogle da ugroze unutrašnju stabilnost i nanesu štetu odnosima sa međunarodnim partnerima.

Berisha je rekao da sastanak premijera Albina Kurtija i šefa CIA Williama Burnsa može da se posmatra kao pokušaj da se reafirmiše podrška SAD Kosovu, uz naglašen značaj bliske saradnje u oblasti bezbjednosti i obavještajnih službi.

"To je i poruka o geostrateškom interesu i posljedicama koje destruktivnost apostrofiranih država može da proizvede američkoj geostrategiji i geopolitici po region, bezbjednost i razvoj demokratije. U suštini, ova posjeta šalje nekoliko važnih poruka šefovima država i unutrašnjoj i spoljnoj politici Kosova, kao i zemljama Zapadnog Balkana, pokazujući značaj koje pridaju stabilnosti i bezbjednosti", rekao je Berisha.

Navodi da je posjeta možda poslužila kao upozorenje da kosovske institucije treba da izbjegavaju jednostrane akcije koje bi mogle da ugroze unutrašnju stabilnost i nanesu štetu odnosima sa međunarodnim partnerima.

"Posjeta može imati za cilj da poveća svijest kosovskih lidera o važnosti transparentnosti i saradnje u oblasti bezbjednosti. Pitanja kao što su afera regrutovanja pojedinaca iz stranih ambasada ili bilo koja akcija u vezi sa obavještajnim službama moraju se rešavati sa velikom pažnjom kako bi se izbjegli nesporazumi i održali dobri odnosi sa međunarodnim saveznicima", dodao je Berisha.

Dodaje da je ova posjeta i podsjećanje na američku ulogu kada je riječ o bezbjednosti i stabilnosti Kosova.

"Može se zaključiti da je posjeta šefa CIA podsjećanje kosovskim zvaničnicima da je veza sa SAD ključna za bezbjednost i stabilnost zemlje. Čini se da je glavna poruka ove posjete ohrabrenje za odmeren, koordinisan i partnerski zasnovan pristup sa međunarodnim saveznicima, čime se garantuje bezbjednija budućnost Kosova i regiona", zaključio je Berisha.

Izvor: Kosovo online/Gazeta Blic