Kazna od 500 do 1.500 eura

Juče je istekao rok za promjenu vozačkih dozvola, a do sada je dozvole zamjenilo 6.509 građana, izjavio je zamjenik komandira Policije Kosova za region sjever Veton Elshani, prenosi Reporteri.

"Zamenjeno je 6.509 vozačkih dozvola. Tokom vikenda ćemo upozoravati građane, u slučaju da naiđemo na paralelne vozačke dozvole koje za nas ne postoje. Od ponedjeljeka, od osam sati sve će se raditi kao na jugu", rekao je Elshani.

On je precizirao da je u Leposaviću vozačke dozvole zamenilo 2.018 građana, u Sjevernoj Mitrovici 1.576, Zvečanu 1.177, a u Zubinom Potoku njih 961.

Upitan šta će se desiti nakon isteka roka, Elshani je odgovorio da će uslijediti novčane kazne.

"To nije ništa neobično. Ako naiđemo na nekoga ko ima hitan slučaj, vodimo ga u bolnicu", rekao je Elshani za Klan Kosova.

Elshani je naveo i da ne očekuju probleme na terenu.

"Bezbjednosna situacija na sjeveru je mirna, delikatna, uzimam u obzir politička dešavanja koja se dešavaju. Ali nama je važno da u slučaju da se nešto desi imamo priliku da reagujemo, uvijek imajući u vidu da mi smo ovdje da pružimo usluge i zaštitimo stanovništvo kao u Peći, Gnjilanu, Prizrenu, Prištini i na drugim mjestima", dodao je Elshani.

On je prethodno za Kosovo onlajn rekao da će se vlasnicima najvjerovatnije pisati kazne od 500 do 1.500 eura.

Objasnio je da su sporne dozvole koje su izdate, kako kaže, od strane "paralelnih struktura", dok ostale, izdate u Srbiji nisu problem.

"Ne pričamo o srpskim vozačkim dozvolama već o onim koje su izdate od strane paralelnih, ilegalnih struktura. Takav dokument tretiramo kao da ne postoji i to za nas znači da vozač nema vozačku dozvolu. U tim slučajevima će se najvjerovatnije pisati kazna od 500 do 1.500 eura. Zatim, vozač može da pozove nekoga ko ima ispravnu dozvolu da preuzme kola ili da kola skloni sa puta", kazao je Elshani.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri