Saradnja

Uvjereni smo da će most na Ibru biti otvoren i da to pitanje pripada Kosovu, rekla je predsjednica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila, prenosi Gazeta express.

"Prošlo je dosta vremena otkako to nije dio Berlinskog procesa i ne može biti. Očigledno, u okviru procene bezbjednosnih okolnosti, Kosovo koordinira aktivnost i policija će zajedno sa drugim bezbjednosnim institucijama, uključujući i Kfor, biti u koordinaciji", rekla je.

Govoreći o usklađenosti stavova Predsjedništva Kosova i Vlade po tom pitanju, Kusari-Lila navodi:

"Čuli ste izjave predsjednice, bilo je vrlo jasno po pitanju mosta i neuključivanja ove teme u dijalog, a i Vlada je na istom principu. Principijelno, evaluaciono, institucionalno, sve je jednoglasno."

Dodaje da postoje razlike po drugim pitanjima, ali da je fokus dvije institucije povećanje međunarodne podrške.

Komentarišući izjavu američkog ambasadora Jeffa Hoveniera, koji je ponovio da se suočavaju sa izazovima Vlade, koji utiču na "kvalitet partnerstva", Kusari-Lila navodi da su nailazili na razlike ili različite stavove u vezi sa nekim potezima, posebno u vezi sa četiri opštine na sjeveru.

"To se odnosilo na prisustvo gradonačelnika u opštinskim objektima, nedavnu debatu u vezi sa mostom; gdje se odluke u potpunosti zasnivaju na principima, na funkcionisanju demokratske države i na stepenu suvereniteta. Bilo je razlika između stavova Kvinte i ambasadora drugih zemalja, ali je postojala kontinuirana saradnja i koordinacija", rekla je Kusari-Lila.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express