Opasan po društvo

Savezni sud Švicarske odobrio je juče žalbu javnog tužilaštva u Cirihu da se iz zemlje, u trajanju od pet godina, protera kosovskog Albanca koji je teško pretukao jednog Srbina 2020. godine, prenosi Telegrafi.

Ovaj 20-godišnji mladić koji je odrastao u Švicarskoj proglašen je krivim za teški oblik nasilja.

Incident se dogodio u avgustu 2020. godine dok je ovaj Albanac bio na uslovnoj slobodi zbog prethodno izrečene kazne.

On je oštećenog Srbina prvo oborio na zemlju, a zatim ga tri puta udario nogom u glavu nanevši mu teške tjelesne povrede.

Nakon što je pokrenuta istraga o ovom incidentu ovaj Albanac je osumnjiče i za niz drugih krivičnih djela uključujući prijetnje službeniku obezbjeđenja, izbjegavanje policijske kontrole i udaranje u lice druge osobe.

Viši kantonalni sud mladića je osudio na 32 mjeseca djelimičnog zatvora, od čega deset mjeseci  mora da provede u zatvoru, a zatim ga je osudio i na uslovnu, novčanu kaznu.

Presudom Vrhovnog suda Švicarske ovaj Albanac nije protjeran iz Švicarske, ali će odluka Saveznog suda to promjeniti.

Sud tvrdi da javni interes za njegovu deportaciju nadmašuje lične interese optuženog, ističući da njegovo nasilje predstavlja opasnost po društvo.

Ovaj Albanac je u Švicarsku stigao sa godinu i po dana. Kako prenose mediji odustao je od dva pripravnička posla, a kratko vrijeme je radio u firmi svog oca.

U Saveznom sudu ističu da počinjena krivična djela i ona nakon otvaranja istrage pokazuju da on predstavlja visok rizik od ponavljanja krivičnih djela.

Mediji navode da se ovaj mladić nije ekonomski integrisan u švicarski sistem, odnosno da nije uspeo da nađe stalni posao pokazujući da nema volju da promjeni svoj položaj.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi