Kritika

Stručnjak za međunarodne odnose Dritero Arifi izjavio je da je most na Ibru trebalo da bude otvoren još 2017. godine, ali da je otvaranje ovog pitanja pogrešna metodologija Vlade, prenosi Gazeta blic.

Arifi je uputio kritike na račun Vlade i Predsjedništva zbog različitih stavova o istom pitanju.

„Predsjedništvo hoće nešto drugo, a vlada nešto drugo, pa smo mi država sa dvostrukim standardima, sa različitim svetonazorima od dvije institucije“, kaže on.

Arifi je mišljenja da je most trebalo da otvori opština, a da vlast treba da pruži samo političku podršku.

„S druge strane, ono što međunarodna zajednica traži je još uvijek neshvatljivo, na neki način su obe strane i u pravu i u krivu, jer je to pitanje koje je moralo da se svede na tehnički ili opštinski nivo, da bi opština uradila taj posao vlast samo treba da da veću političku podršku i ova rasprava je morala da se zatvori u tišini“, ocjenjuje Arifi.

Politikolog dodaje da se po ovom pitanju međunarodno koriste dvostruki standardi.

„Zapadna zajednica ima sve adute na snazi, trebalo je bar Kosovo učiniti članom EU, Savjeta Evrope i započeti pripreme za članstvo u Nato, od čega se ništa nije desilo i to destimuliše liberalnu politiku na Kosovu. Međunarodna zajednica koristi dvostruke standarde, i samo Kosovo pati od njih. EU je uvela sankcije Kosovu i to, nažalost, šteti građanima Kosova“, naglašava Arifi.

On ne vidi opasnost i posljedice ukoliko se most otvori bez koordinacije.

„Nema tenzije, ne vidim opasnost, ne vidim posljedice, čak i ako otvore most na Ibru bez saglasnosti Amerike i EU, jer Zapad pokušava da upravlja dvostrukim standardima, pokušava da stavi Srbiju pod kišobran do kraja koordinacije i vođstva, koje zajedno sa zapadnim svetom ne znaju kako da protumače i ako to žele da urade moraju unaprediti Kosovo", istakao je on.

Arifi ističe da se pitanje otvaranja mosta na Ibru koristi u predizbornoj kampanji.

„Čak i da je to uradio iz principa, izabrana metodologija je pogrešna jer taj most mora da se otvori, o tome se ni ne razgovara, i sada kada on vrši toliki pritisak i da li će to biti urađeno ili ne, konačan rezultat je da se to radi za predizbornu kampanju, jer je most otvoren, nije samo za vozila. Desiće sem i to će potrajati, moglo bi da potraje tri-četiri mjeseca, nije važno, imamo sjever pod kontrolom, tako da nije tako hitno, dobro je što je otvorena kao tema, ali moraju se preduzeti sigurni koraci“, izjavio je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic