Efikasna zaštita

Saradnik Kosovoskog instituta za pravosuđe (KIP) Ehat Miftaraj izjavio je, povodom zahtjeva tima odbrane Hashima Thaçija za dodatnim novčanim sredstvima, da Kosovo ima obavezu da svima koji su optuženi pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu pruži efikasnu zaštitu koja podrazumeva i finansijsku pomoć.

"Na osnovu činjenice da je Kosovo kroz ustavne amandmane odlučilo da osnuje Specijalni sud u Hagu, za suđenje građanima Kosova u drugoj državi, preuzeta je obaveza prema licima protiv kojih može biti podignuta optužnica da im se pruži efikasna i profesionalna odbrana tokom čitavog sudskog procesa, uključujući i pružanje finansijske pomoći", rekao je Miftaraj za Gazetu Blic.

Fondacija Podrška pravnoj odbrani Hashima Thaçija je 12. avgusta predsjedniku skupštine Glauku Konjufci, premijeru Albini Kurtiju i ministarki pravde Albuleni Haxhiu podnela zahtjev za povećanje sredstava koja će pokriti odbranu bivših lidera OVK.

Miftaraj kaže da je u svakom postupku potrebno obezbjedii ravnopravnost stranaka.

"Kada tužilaštvo u Hagu ima veliki broj tužilaca i pomoćnog osoblja koji imaju iskustvo i stručnost u međunarodnom krivičnom pravu, neophodno je da odbrana ima dovoljno finansijskih i ljudskih resursa da obezbjediti ravnopravnost stranaka u postupku“, rekao je Miftaraj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Blic