Posjeta Burnsa

Bivši glavni pregovarač u dijalogu Kosova i Srbije Avni Arifi izjavio da očekuje da će šef CIA William Burns zahtjevati da Kosovo prekine praksu jednostranog djelovanja, da se vrati dijalogu i koordinira djelovanje sa savezničkim zemljama, prenosi ABC news.

Arifi smatra da je do posjete šefa CIA Kosovu došlo na zahtjev samog Burnsa.

„Ova posjeta je od posebnog značaja, jer dolazi u vrijeme kada je svijet u neredu. Prošle nedjelje smo videli novu dimenziju u Ukrajini, gdje su ukrajinske snage prodrle duboko u rusku teritoriju, tada je mogućnost između Izraela i Irana i regionalnog rata sve veća. Međutim, jasno je poznato da je Rusija zaista zainteresovana za stvaranje krizne zone, a da bi Bosna i Hercegovina bila potencijalna. Postoji povećana spremnost SAD da brzo reaguju i spreče ovu situaciju na Balkanu“, rekao je Arifi.

On je istakao da je jedna od zabrinutosti zemalja EU bila da će proglašenje nezavisnosti Kosova destabilizovati region.

„Proglašenje nezavisnosti naprotiv i politika Kosova koju smo videli svih ovih godina je stabilizovala region. Kosovo nije bila vijest o nesigurnosti 2008. Posljednjih godina od dolaska premijera Kurtija i neusklađenim akcijama koje su iznenađujuće za partnere i za SAD, situacija je došla do te tačke da smo zaista bili blizu destabilizacije situacije i tada smo imali napade koje i dalje vrši Srbija kao glavni faktor i ova posjeta dolazi sa zahtevima direktora CIA, da se Kosovo uzdrži od jednostranih akcija i da u svakoj akciji treba da bude koordinacije sa glavnim zemljama koje podržavaju Kosovo. Dakle, očekujem da će direktor CIA zahtjevati da Kosovo prekine ove prakse jednostranog djelovanja, da se vrati dijalogu i koordinira djelovanje sa savezničkim zemljama“, rekao je on.

Arifi je izjavio da trenutno postoji ozbiljna kriza između odnosa Kosova i SAD i istakao da bi predsjednica Kosova Vjosa Osmani trebalo da izađe i kaže koji su problemi i kakvi su odnosi koje Kosovo ima sa SAD.

„Militanti koriste sliku premijera na koktelu sa Kamalom Harris da kažu da nema krize sa SAD, ali postoji kriza između izvještaja i oni su veoma ozbiljni. Potrebno je samo da predsjednica izađe i kaže istinu, da kaže zašto smo u ovakvoj situaciji. Šta se desilo? Mi smo isti ljudi koji vole Ameriku. Po mom mišljenju, Kurtijeva vlada obmanjuje javnost, govori da imamo podršku i sigurnost. Oni nemaju međunarodnu podršku“ , rekao je Arifi.
 
Izvor: Kosovo Online/ABC news