Podrška

Centralna izborna komisija je od Misije OSCE-a na Kosovu dobila softver koji će digitalizovati neke od izbornih operacija, prenosi Gazeta express.

Kako se navodi, ovaj softver će biračima omogućiti da u bilo kom trenutku, a ne samo tokom izbora, promene birački centar u okviru opštine. Takođe, preko njega će birači sa posebnim potrebama moći da se registruju od kuće, a na dan izbora CIK će poslati mobilni tim da im omogući učešće na izborima. U međuvremenu, za glasače u inostranstvu, elektronska platforma će omogućiti prijavu za njihovu registraciju.

Predsedavajući CIK-a Kreshnik Radonjiqi rekao je da prihvatanje ovog softvera dodatno izražava posvećenost Komisije unapređenju izbornog procesa.

On je naglasio da "Kosovo ima tradiciju koju cijene čak i međunarodne izborne posmatračke misije" i da se svi moraju obavezati da tu tradiciju nastave.

"Izborni menadžment je ogromno i kompleksno preduzeće, jer uključuje brojne aktivnosti, stroge rokove, angažovanje kadrova, raspodjelu hiljada ljudi na terenu, praćenje i transparentnost za javnost. Organizovanje izbora je jedan od najvećih i najsveobuhvatnijih procesa za jednu državu. Kosovo već ima tradiciju koju cijene čak i međunarodne izborne posmatračke misije. Ovo nije samo pokazatelj rada CIK-a već i slika naše nove države u međunarodnoj areni. Kosovo mora da nastavi da pokazuje svijetu dobar primjer u organizovanju izbora", rekao je Radonjiqi.

Dodao je da ovaj događaj izraz posvećenosti CIK-a unapređenju izbornog procesa.

"Pravimo značajan napredak u digitalizaciji izbornih operacija. Softver CIK-a, koji je razvijen uz podršku OSCE-a na Kosovu, ima za cilj unapređenje usluga ove institucije za birače, političke subjekte i posmatrače izbora. Izražavam zahvalnost OSCE-u i ambasadoru Devenportu na pomoći koja će nesumnjivo unaprediti izborni proces na Kosovu“, rekao je on.

Šef Misije OSCE-a na Kosovu Michael Devenport, koji je isporučio softver, rekao je da su slobodni izbori temelj demokratije i da će ovaj softver biti razlog više da glasači vjeruju u demokratski proces.

„Misija OSCE-a nastavlja da podržava CIK, kao što je to činila dugi niz godina, posebno sada kada CIK ide napred sa digitalizacijom procesa. Mi smo tu da predamo softver za centar za prebrojavanje glasova i rezultata, ovaj softver je razvijen uz pomoć OSCE-a na Kosovu. Isporuka softvera danas predstavlja kulminaciju naše saradnje", naglasio je Devenport.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express