Igra

Bivša glavna pregovaračica Kosova u dijalogu sa Srbijom Edita Tahiri ocjenila je da je Kosovo oštećeno vladom premijera Albina Kurtija, prenosi Reporteri.

Tahiri je naglasila da Kurti igra "male igre na sjeveru" i tako ostavlja Kosovo izolovano i kažnjeno.

"Kosovo je veoma oštećeno ovom Vladom, potpuno izolovano. Od januara nije bilo posjete važnih zemalja Kosovu na visokom nivou. Naš premijer nije bio u zvaničnoj posjeti van Kosova. Kosovo je ostalo bez ulaska u Savjet Evrope. Izolovani smo, kažnjeni, napadnuti, a igre i propaganda malih igara na sjeveru se i dalje nastavljaju. Kurti vodi ekipe za most na sjever dok je EU izvršila restauraciju prije šest godina, onda daje izjave da otvara most i da je to ispravno. Naravno da američki ambasador mora da reaguje", naglasila je Tahiri.

Dodala je da se nada da će Kurti biti kažnjen na izborima.

"Situacija nije dobra, ali demokratija ima političku rotaciju. U februaru su izbori. Nadamo se da će ova rotacija ukloniti Kurtija”, kazala je Tahiri.

Naglasila je i da je odbila da učestvuje u pregovorima u Briselu zbog neslaganja sa Kurtijem.

"U slučaju Kurtija, kada me je izaslanik pozvao da učestvujem u pregovorima, rekla sam mu da sam protiv političke saradnje sa Kurtijem jer se ne slažemo. On ima istočnjačku ideologiju, ja sam zapadnjak, on je antiamerikanac, ja sam proamerički nastrojena", izjavila je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri