Na zahtjev klijenta

Sudsko vijeće odobrilo je juče prestanak pravnog zastupanja Kadrija Veselija od strane advokata Bena Emmersona. Odluka je doneta na zahtjev Veselija, a Ministarstvo pravde Kosova demantovalo je navode da je Emmerson prestao da ga zastupa zbog novca ističući da mu je isplaćeno više od četiri miliona eura, prenosi Telegrafi.

Dokumenti koje je objavilo Specijalizovano vijeće pokazuju da su Veseli i Emmerson 8. avgusta 2024. obavjestili sekretara o prestanku predstavništva. Sekretar je 20. avgusta dostavio Vijeću dodatnu dokumentaciju kojom se potvrđuje Veselijev zahtjev za prevremeni prekid Emmersonovog zastupanja.

Veseli je 7. avgusta 2024, preko svog advokata O'Rilya, zatražio Emmersonovo povlačenje navodeći "neopozivi razlaz" u odnosima advokata i klijenta.

Emmerson je sljedećeg dana potvrdio svoje prevremeno povlačenje sa dužnosti Veselijevog glavnog advokata.

Kako piše Telegrafi, 16. avgusta Sekretarijat je prihvatio obrazac u kojem je Veseli tražio imenovanje Rodnyja Diksona za svog novog glavnog advokata. U tom procesu, Veseli i Emmerson su obezbedili da Veseli i dalje bude zastupan od strane sadašnjeg tima odbrane, uključujući advokate O'Rilya i Rowana.

Sudsko vijeće je istaklo da ova promena glavnog branioca neće izazvati odugovlačenje postupka, jer će Veseli i dalje biti podržan od ostalih advokata koji su bili dio njegovog tima odbrane.

Emmerson, međunarodni advokat i bivši specijalni izvjestilac UN za borbu protiv terorizma i ljudska prava, imenovan je da vodi Veselijevu odbranu krajem 2020, podsjeća Telegrafi. Poznat je kosovskoj javnosti posebno po sudskom postupku protiv bivšeg premijera Ramusha Haradinaja u okviru Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Ministarstvo pravde Kosova demantovalo je vijest da je Emmerson razriješen jer Ministarstvo nedovoljno plaća advokate ističući da su da je Emmerson dobio od Ministarstva pravde iznos od 4.019.724,91 eura.

U Ministarstvu ističu da odustajanje advokata od dužnosti može biti opravdano raznim razlozima, ali niska plata nije jedan od njih.

"Ministarstvo pravde ističe da nastavlja da se profesionalno ponaša u okviru svojih nadležnosti, ispunjavajući sve uslove zaštite za sve one kojima se nepravedno sudi u Specijalnom sudu", navodi se u saopštenju i dodaje da Ministarstvo pažljivo prati svaku radnju u okviru Specijalnog suda i posvećeno je pružanju pune podrške u svakom koraku tog procesa, radi zaštite prava i interesa bivših lidera OVK.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi