Nemamo potpuni suverenitet!

Bivši sudija Ustavnog suda Kadri Kryeziu, govoreći o pitanju otvaranja mosta na Ibru, kazao je da Kosovo još nema pun suverenitet, te objašnjavajući da je bezbjednost Kosova u rukama Kfora naveo da to znači da pod određenim okolnostima Kfor i premijera Kosova može "uhapsiti" ili "pritvoriti" ako je umješan u destabilizaciju, prenosi Blic Gazeta.

"Nemamo potpuni suverenitet. Razlog je taj što najvažniji segment jedne države nadgledaju strane vojne snage, odnosno Kfor. Dakle, moramo to da uzmemo u obzir, mi nemamo pun suverenitet i teritorijalni integritet nosi Kfor. U datom trenutku naređuju, pričaju i naređuju, naređuju premijeru, pa čak i hapse premijera. Ako dođe do totalne destabilizacije situacije u koju su uložili i vojno i finansijski, zaustaviće ga u akciji", dodao je Kryeziu.

Ističe da koordinacija sa Sjedinjenim Američkim Državama i Natoom nije "servilnost, već dužnost".

"Oni su ovdje zbog mira. U odnosu na građane Srbije, mi imamo demokratsku dužnost da ih integrišemo. Nekoliko puta sam pomenuo ne policijsku i vojnu integraciju, demokratski kroz demokratiju, odnosno izbore. Ove situacije koje su se desile u pravnom smislu su u redu. Postoji i pravni osnov za otvaranje mosta, jer je to dogovor iz 2015. godine i to je odluka dvije skupštine. Oni navode, znaju bolje, a imaju i obavezu. I moramo da vjerujemo. Oni su zainteresovani za integrisanije Kosovo, što integrisanije Srbe", rekao je Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic