Institut za javno zdravlje

Tri osobe su umrle, a još 661 je bila pozitivan na Kovid-19 u protekle dvije nedjelje, pokazuju podaci Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, prenosi Klan Kosova.

Kako navode, od 661 slučaja prijavljenih u posljednje dvije nedjelje, pokazalo se da su najviše pogođene starosne grupe od 50 do 59 godina sa 119 slučajeva i starosna grupa 20-29 godina sa 116 slučajeva.

"Vakcinacija je i dalje najefikasnija zaštitna mjera protiv Kovid-19 i gripa, posebno protiv teških oblika bolesti. Zaštita osoba sa visokim rizikom od teških ishoda, kao što su starije osobe, najbolje se obavlja vakcinom. Preporučuje se povećanje budnosti zdravstvenih radnika kako bi se zaštitilo zdravlje građana i sprečile infekcije", naglašavaju iz Nacionalnog instituta.

Dodaju da se, kao i ranije, moraju poštovati zaštitne mjere (čišćenje ruku, nošenje maski...), kao i smanjenje posjeta članova porodice zdravstvenim ustanovama koje se bave slučajevima Kovid-19.

"Preporučuje se da se osobe oboljele od Kovid-19 izoluju na pet dana, a da se povratak na posao obavlja po preporuci ljekara. Ne zadržavajte se u zatvorenom prostoru i gdje su skupovi, gdje je mogućnost zaraze veća. Vakcinisati i revakcinisati stanovništvo, sa posebnim akcentom na rizične grupe (osobe sa hroničnim nezaraznim bolestima, osobe starije od 65 godina)", saopštio je Nacionalni institut.

Takođe, druga preporuka Nacionalnog instituta je da se osobe sa simptomima Kovid-19 testiraju, dok ambulantne i hospitalizovane slučajeve treba da analiziraju ljekari.

Kako zaključuju, liječenje treba da se obavlja u skladu sa kliničkim smjernicama za vođenje i liječenje slučajeva od Kovid-19.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova