Pomoć od 34,5 miliona dolara

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i Mary Elieen Devitt u ime USAID, potpisale su sporazum o bespovratnoj pomoći za razvojne ciljeve u iznosu od 34,5 miliona dolara, prenosi Reporteri.

Potpisivanju ugovora prisisustvovao je američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier.

Nakon ceremonije potpisivanja, Osmani je navela da Kosovo uvijek ima koristi kada radi zajedno sa SAD.

“Sporazum koji smo upravo potpisali sa SAD, konkretno sa USAID, je reafirmacija naše zajedničke vizije za bolju i stabilniju budućnost za naše građane bez razlike. Izmjenom sporazuma u iznosu od 34,5 miliona dolara, što u ukupnom iznosu sporazuma doseže vrijednost od 142,6 miliona dolara, podržaće se projekti usmjereni na bolje usluge za naše građane od strane odgovornih institucija vlasti", rekla je Osmani.

 Osmani je izrazila zahvalnost ambasadoru Hovenieru na njegovoj kontinuiranoj posvećenosti.

"Ovaj sporazum nije samo korak napred u našim kontinuiranim razvojnim naporima, već i jasan odraz snage saradnje između naše dvije države", dodala je Osmani.

“Na ovaj način ne samo da gradimo jače institucije, već i pravednije i ravnopravnije društvo”, naglasio je Osmani.

Hovenier je na konferenciji za medije nakon potpisivanja ugovora naglasio da, iako u nekim oblastima saradnje sa aktuelnom vladom Kosova ostaju manje pozitivne nego što bi željeli, posvećenost SAD narodu Kosova ostaje jaka.

„Današnji događaj i zaključivanje sporazuma da se obezbjedi 34,5 miliona dolara dodatnih sredstava za razvojnu pomoć narodu Kosova, za ekonomski rast, dobro upravljanje, integraciju u Evropu itd., vjerujem da to jasno naglašava“, rekao je on.

Kako je naveo, za 25 godina od kada su SAD počele da pružaju podršku Kosovu, Amerika je dala više od milijardu dolara građanima Kosova.

„Tokom ovih godina, pomoć američke vlade i naroda je pomogla u podršci uspostavljanju lokalnih i centralnih institucija, pomogla kosovskim preduzećima, ojačala nezavisne medije, poboljšala bezbjednost i mnoge druge stvari. Novi fondovi će na sličan način biti orijentisani kroz aktivnosti i programe koji će dalje ojačati ekonomiju Kosova, podržati dobro upravljanje i efikasnije vladine usluge za sve građane Kosova. Mislimo da će ova sredstva pomoći Kosovu da se bolje integriše u evropska tržišta, kao i da se još više približi evroatlantskim institucijama kao što je članstvo u EU, što je zajednički cilj“, dodao je Hovenier.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri