Ako se po jutru dan poznaje...

Politički komentator iz Prištine Fadil Lepaja ocjenjuje da će pitanje normalizacije odnosa sa Srbijom i sa kosovskim Srbima biti vruća tema tokom predizborne kampanje na Kosovu, pogotovu što je, kako kaže, veći dio opozicije bliži idejama o razmjeni teritorija, dok vlast insistira na integraciji Srba u društveno-politički život Kosova.

Kako dodaje, ako se po jutru dan poznaje, onda se kampanje opozicije neće baviti ekonomijom i realnim problemima građana.

“Oni će pokušati da sruše Kurtija i Samoopredjeljenje po svaku cijenu, uglavnom, igrajući na kartu odnosa sa saveznicima, odnosno SAD i EU. Takođe pitanje normalizacije odnosa sa Srbijom, i sa kosovskim Srbima biće vruća tema, pogotovu što je veći dio opozicije bliži idejama o razmjeni teritorija, te antiglobalističkom pristupu predsjedničkog kandidata u SAD Donalda Trumpa, dok pozicija insistira na integraciji i učestvovaju Srba u društveno-političkom životu Kosova, a da se sa Srbijom grade međususjedski odnosi bazirani na evropskim principima. Nazalost, veliki dio Srba, naročito na sjeveru, još ne prihvata svoja građanska prava i obaveze shodno Ustavu Kosova, već misli da im dvojno državljanstvo daje prava i na Kosovu i u Srbiji. Ta prava na Kosovu treba graditi uz zajednički život sa ostalim građanima i državljanima Kosova i da doprinesu dobrosusjednim odnosima sa Srbijom”, navodi Lepaja.

On kaže da se nada da će Srbi učestvovati na izborima i da će koristiti sva prava i obaveze koje im Ustav Kosova daje.

“Nadam se da će zajedno sa nama graditi naše Kosovo, razvijeno i evropsko, i da više niko neće osjećati potrebu da ide da živi negdje drugdje. Što se prije Srbi uključe u društveno-politički život Kosova, tim prije će se i odnosi dva susjeda normalizovati i evropski put biće otvoren za dvije zemlje, Kosovo i Srbiju”, smatra ovaj analitičar.

Na pitanje da li je izjava poslanika PDK Bekima Haxhiua - da svako “ko ubije srpskog policajca” ima njegovo “poštovanje i poštovanje naroda Kosova” - naznaka da će predizborna kampanja te partije biti antisrpska, Lepaja kaže da je ta izjava “glupa i neodrživa”.

“Građani Kosova, ubjeđen sam, ne misle tako. Srpski policajci, koji u Srbiji obavljaju svoj posao, korektno i profesionalno, zaslužuju poštovanje građana Srbije, a policajci srpske nacionalnosti koji služe građanima Kosova u okviru Policije Kosova, na profesionalan i korektan način, takođe zaslužuju poštovanje građana Kosova. Policajac je profesija kao i svaka druga i kad je u okviru zakona i profesionalnog kodeksa zaslužuje svačije poštovanje. Srpski policajci koji danas služe u Srbiji i oni koji su nekada činili zločine na Kosovu, su nešto sasvim drugo, ali nije korektno koristiti takve emocije u dnevnopolitičke igre”, navodi Lepaja.

Izvor: Kosovo Online