Čeka se...!

Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije na Kosovu nije dobila zvaničan odgovor od Ministarstva pravde Kosova u vezi sa slučajem Milana Radoičića, izjavio je za Albanian post portparol EU Peter Stano.

Stano je u pisanom odgovoru naveo da EU još nije zvanično dobila nikakav odgovor od Ministarstva pravde Kosova o odbijanju zahtjeva Srbije za pravnu saradnju u vezi sa događajima u Banjskoj, konkretno za dokaze protiv Milana Radoičića.

Vlada Kosova odbila je zahtjev Srbije za pravnu saradnju u vezi sa slučajem Banjska radi obezbjeđivanja dokaza protiv Radoičića.

U obrazloženju Ministarstva pravde Kosova navodi se da je zahtjev odbijen, jer je u suprotnosti sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj saradnji u krivičnim stvarima.

Stano je, na osnovu izjava medijima iz Ministarstva pravde Kosova, rekao da Kancelarija EU na Kosovu čeka zvaničan odgovor tog resora, koji će naknadno "pregledati".

Pojašnjavajući da Kancelarija EU na Kosovu omogućava "prenos zahtjeva za međusobnu pravnu pomoć između Kosova i zemalja koje ga ne priznaju, uključujući i Srbiju“, Stano je rekao da je Kosovo preko Kancelarije EU na Kosovu u oktobru prošle godine uputilo zahtev za pravnu pomoć Srbiji "za pribavljanje dokaza i dokumenata u vezi sa krivičnim postupkom protiv Radoičića”.

"Do danas nikakav odgovor nije dobijen", naveo je Stano.

Takođe, prema njegovim riječima, Specijalno tužilaštvo Kosova je u oktobru prošle godine, preko Ministarstva pravde, zatražilo od Kancelarije EU na Kosovu "da prenese zahtjev za međusobnu pravnu pomoć Sarajevu za dobijanje dokaza, dokumenata i informacija u slučaj Radoičić".

"Relevantno Tužilaštvo BiH je već pozitivno odgovorilo na zahtjev, a Kancelarija EU na Kosovu je odgovor prosljedila kosovskim vlastima“, dodao je Stano.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post