Lider AAK

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj izjavio je, povodom najave otvaranja mosta na Ibru, da više vjeruje američkim vojnicima nego Albinu Kurtiju.

Haradinaj je ponovio da sprovođenje reda i zakona, pa i otvaranje mosta na Ibru, treba da bude u koordinaciji sa saveznicima.

"Ova velika buka je neka vrsta šoubiznisa. Radi se samo za uske interese Kurtija i ljudi oko njega. Zato naši saveznici ne vjeruju Kurtiju", rekao je Kurti za ABC news.

Podsjetio je da Kosovo od poslijeratnog perioda ima direktnu komunikaciju sa američkim bezbjednosnim misijama, te da su kao rezultat toga, kreirana tri zakona o vojsci Kosova.

"Više vjerujem američkim vojnicima nego Albinu Kurtiju u pitanjima bezbjednosti i teritorijalnog integriteta Kosova na sjeveru. Američki plan koji su nam predložili, proizašao bi ne poslije četiri godine, već poslije dvije godine uz punu političku integraciju, i bili bismo pozitivno ocjenjeni od strane naših saveznika. I članovi Savjeta Evrope i Natoa", uvjeren je Haradinaj.

Sa druge strane, navodi da za četiri godine Kurtijeve vlade, međunarodni položaj Kosova uopšte nije poboljšan.

"Nismo dobili nikakvo priznanje u spoljnoj politici, čak nismo ni ušli u Savjet Evrope iako smo bili spremni za to. Izgubili smo podršku, kažnjeni smo. Dakle, ovo je veliki uspjeh za Srbiju da okrene Kosovo u sukob sa sopstvenim bezbjednosnim saveznicima", kaže Haradinaj.

Napominje da primjena zakona na sjeveru mora da se desi, ali da to mora da se sprovede u zajedničkom radu planu sa saveznicima, kako bi Kosovo moglo da napreduje ka članstvu u Nato.

"A, desilo se suprotno. Kurti nas je udaljio od naših saveznika“, rekao je Haradinaj.

Kada su u pitanju parlamentarni izbori na Kosovu, uvjeren je da je kosovsko društvo sposobno da obezbjedi promjene.

Ponavlja da je optimista i da će 9. februara doći do promjene vlasti.

"Kosovo je svojevremeno glasalo za Kurtija, uvjeren sam da će se sada dogoditi promjena. Vratićemo Kosovo na evroatlantsku agendu, ali trenutno smo u najgoroj mogućoj poziciji u odnosu na Srbiju. Zašto Srbija sprovodi terorističke akte protiv Kosova? Srbija nije kažnjena, mi jesmo. Sve to kao rezultat Kurtijevog pristupa i politike... Bolno je gledati Kosovo u takvoj poziciji", naglasio je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Abc news