Samo kroz politički proces

Bivši predsjednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani izjavio je za RTK da se proširenje suvereniteta na sjever može ostvariti samo kroz politički proces, koji se mora otvoriti.

Prema njegovim riječima, apsurdno je zaključiti da se preko mosta dolazi do većeg stepena suvereniteta, jer, ukazuje, obim suvereniteta znači kada se proteže na poreze, sudove, javnu disciplinu, borbu protiv kriminala...

Pitanjem mosta na Ibru, kaže, treba se baviti "u više dimenzija - u opštoj, simboličnoj, kao i zvaničnoj".

O tome šta sadašnja vlast smatra jednim od postignutih uspjeha, Hasani je rekao da to zavisi od toga kako to vidi Zapad, gdje po njihovim standardima Kosovo danas na sjeveru nema strukture civilne vlasti, odnosno nema redovne policije, pravosuđa, tužioca.

Tužilaštvo, dodao je, radi "pod komandom", tako da oni nisu autohtoni, kao što su u Dečanima, Gračanici i drugim dijelovima Kosova".

"Praktično na Kosovu postoji potpuni nedostatak suvereniteta u sjevernom dijelu, jer se red i zakon održavaju nasiljem", rekao je Hasani i dodao da ne možete koristiti sistematsko nasilje nad cjelokupnim stanovništvom u ime borbe protiv organizovanog kriminala.

Hasani kaže da je aktuelna vlast prihvatila dva dokumenta koja nemaju veze sa prethodnim sporazumima, osim procedure, koja, prema njegovim riječima, sadrži teritorijalnu autonomiju i eksteritorijalni status Srpske pravoslavne crkve i te sporazume će i implementirati.

"Ova vlada je prihvatila tumačenje pitanja iz samog dijaloga u Ohridu, koje radi EU, a ne mi. Svako tumačenje odredbi sporazuma, uključujući i pitanje mosta i sve ostalo u vezi sa dijalogom, tumači EU", pojasnio je Hasani.

Prema njegovim riječima, podjela Mitrovice, poslije rata, izvršena je iz bezbjednosnih razloga za Srbe, Crnogorce, koji se poistovećuju sa Miloševićem.

Demantovao je glasine da je podjela grada izvršena iz razloga ujedinjenja sjevernog dijela sa Srbijom.

"Srbija ne želi podjelu Kosova. Ona je potpuno zainteresovana da zemlju vrati pod svoju teritoriju", rekao je Hasani.

Tvrdi da Srbija i Rusija "sanjaju da vide scene u kojima Albanci na mostu gađaju vojnike Kfora".

Hasani je rekao da, ako Kosovo raskine savez sa međunarodnom stranom i sa Albanijom, onda nema drugog izbora nego da se vrati Srbiji.

Kada je riječ o primjedbama međunarodne zajednice po pitanju otvaranja mosta na Ibru, Hasani kaže da na ovaj problem gledaju šire.

"Problem je u tome što se u slučaju nasilja, kakvo god da je, mogu narušiti odnosi saveznika sa lokalnim stanovništvom", dodao je.

Komentarišući izjavu bivšeg gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija da postoji plan za podjelu Kosova,  Hasani je rekao da je ta plan izmišljen sa ciljem da se kompromituje uloga bivšeg predsjednika Hashima Thaçija.

"Promjene granica na Balkanu nisu stvar 'sira' koji možete da sječete kako hoćete, jer imaju sistemske posljedice. Zapadu je lakše da brani kosovski presedan, kao što to čini, jer ono što je Milošević uradio na Kosovu nikada se ne može ponoviti", kazao je.

Govoreći o incidentu na skopskom aerodromu u čijem se centru našla predsjednica Kosova Vjosa Osmani, rekao da je to klasično poniženje koje je "jednoj suverenoj državi učinila druga država".

"To je prva poruka kojom je novi režim u Makedoniji obavjestio Srbiju da je došlo do promjene", rekao je Hasani dodajući da je to ujedno i kršenje zakona jer je lični imunitet Vjose Osmani apsolutan.

Hasani je ukazao na običajno pravo u slučajevima kada šefovi država prolaze u tranzitu kroz drugu državu i iz ljubaznosti šef države treba da pošalje najmanje jednog zamjenika ministra.

Dodaje da je "pitanje provjere ličnog prtljaga šefa države, premijera i ministra spoljnih poslova isključeno i kada je riječ o privatnom, a kamoli službenom putovanju".

Hasani smatra skandalom izvještaj obezbjeđenja aerodroma, gdje je rečeno da su provjeru sproveli "kao za običnog građanina", kao i izjavu VMRO-DPMNE da su se takvi događaji dešavali i ranije.

Prema njegovim riječima, to pokazuje da je Sjeverna Makedonija neozbiljna zemlja, a takvo ponašanje prema Osmani bila je "provokacija koja je ugrozila dostojanstvo Kosova".

Izvor: Kosovo online/RTK