Lider AKR

Predsjednik Alijanse za novo Kosovo Behgjet Pacolli istakao je da aktuelna Vlada Kosova tokom svog četvorogodišnjeg mandata nije doprinela novim priznanjima, kao ni članstvu Kosova u međunarodnim orgaizacijama, što, kako kaže, ukazuje na nedostatak ozbiljne diplomatske platforme.

"Nije preduzeta nikakva konkretna akcija u pravcu stvaranja diplomatske logističke platforme. Za predstavljanje male zemlje kao što je Kosovo potrebno je mnogo kreativnosti, ljubavi prema poslu, fleksibilnosti, mudrosti, diplomatske kulture i strateškog pristupa. Nažalost, ovi elementi su nedostajali u slučaju Kosova i kao rezultat toga smo tu gdje smo danas", rekao je Pacolli za Gazetu Blic.

Kada je riječ o odnosima sa drugom državama, on je konstatovao da Vlada Kosova ni sa kim nije ostavrila napredak ni na političkom ni na ekonomskom planu.

"Potrebno je mnogo rada da bi se postigao uspjeh. Nismo vidjeli nikakvu akciju ili nastojanje da se stvore međunarodni savezi ili da se fokusiramo i djelujemo u partnerstvu sa bilo kojom državom ili grupom država po pitanjima, čak i onim najmanjim. Isto tako, izostala je upotreba javne diplomatije i uspostavljanje ekonomskih odnosa sa bilo kojom državom", ocjenjuje Pacolli.

Zaključio je da je "arogantno djelovanje" aktuelne Vlade Kosova, u korist populističkih potreba, u potpunoj suprotnosti sa bilo kojim oblikom aktivne diplomatije.
 
Izvor: Kosovo online/Gazeta Blic