Generalna sekretarka PDK

Generalna sekretarka Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku je, po pitanju otvaranja mosta na Ibru, poručila da, kad god je Kosovo koordinisalo sa saveznicima, postiglo je uspjeh.

Kako je navela, Kosovo je u koordinaciji sa saveznicima dostiglo mnogo veće ciljeve od otvaranja mosta na Ibru.

„Kosovo je 1999. godine u koordinaciji sa saveznicima uspjelo da ukloni sve vojnike, policiju i paravojne snage sa teritorije Kosova. Kosovo je 2008. godine, uprkos velikom otporu dvije zemlje članice Savjeta bezbednosti, u koordinaciji sa saveznicima proglasilo nezavisnost. Kada je Kosovo koordinisalo sa saveznicima, postiglo je mnogo veće uspjehe od otvaranja mosta koji je već otvoren za pješake“, rekla je Çitaku.

Ona je na konferenciji za novinare, nakon podizanja optužnice protiv bivšeg direktora KEK-a Nagipa Krasniqija za zloupotrebu službenog položaja, zatražila je da se sprovede istraga svih aktera umješanih u taj slučaj, piše Reporteri.

Kako je navela, hapšenje Nagipa Krasniqija je vrh ledenog brijega, u kojem značajni eksponenti ove moći, koja podsjeća na „energetsku mafiju“, imaju duboke korijene, prenosi Reporteri.

„Ne zaboravimo da su u periodu kada je ova Vlada poskupjela struju građanima 100 odsto, dva Kurtijeva dobra prijatelja koji su na rukovodeće pozicije došli preko naklonosti Samoopredjeljenju, Nagip Krasniqi i Martin Berishaj kao glavni osumnjičeni za regionalni skandal masovne korupcije sa trgovinom energijom“, rekla je ona.

Çitaku je takođe pomenula potvrđivanje optužnice za neprijavljivanje imovine protiv ministarke spoljnih poslova Donike Gërvalle-Schwarz. Çitaku je podsjetila na brojne slučajeve zloupotreba aktuelne vlasti i optužnice protiv njenih zvaničnika, rekavši da pred zakonom i pravdom niko nije neranjiv.

„A sad nam recite kako drugačije da nazovemo vlast osim korupcijom, koja ne prođe ni mjesec dana bez velikog skandala zloupotrebe službenog položaja. Svi visoki funkcioneri, ministri i ambasadori nisu podneli ostavke. I danas, PDK zahtjeva punu odgovornost od svih aktera koji su uključeni, ne samo u ove afere, već i u sve afere koje i dalje zahtjevaju odgovore“, dodala je ona.

Izvor: Kosovo online/Reporteri