Poslanik VV

Poslanik Samoopredjeljenja Gramos Agusholli reagovao je na kritike opozicije da tokom mandata aktuelene Vlade Kosova nema novih priznanja, kao ni članstva Kosova u međunarodnim organizacijama i istakao da je izuzeto teško voditi spoljnu politiku u složenim uslovima kakvi su trenutno unutar Kosova.

"Smatram da je za ove četiri godine vlasti bilo izuzetno teško da vodi spoljnu politiku u ovako složenim uslovima. Spoljna politika je odraz unutrašnje politike, a kada se zemlja suoči sa velikim unutrašnjim izazovima, ti izazovi se često reflektuju na odnose sa spoljnim svijetom", rekao je Agusholli za Gazetu Blic.

Ipak, ukazuje da je za vrijeme mandata Samoopredjeljenja Kosovo ostvarilo niz uspjeha na diplomatskom planu.

"Napredak u spoljnoj politici vidim u jačanju odnosa sa zemljama koje su nas podržavale u svim okolnostima i čvrsto vjerujem da ta linija nikada nije prekinuta. Među najvažnijim dostignućima su liberalizacija viza, prolazak prve faze ka članstvu u Savjetu Evrope, kao i potpisivanje 109 međunarodnih sporazuma. Otvaranje kosovske kancelarije u jednoj od pet zemalja koje još uvijek ne priznaju Kosovo, kao što je Grčka, važan je strateški korak", ocjenjuje Agusholli.

Prema njegovim riječima, veliki je izazov da se promjeni stav zemlja koje još uvijek nisu priznale Kosovo.

"Zemlje koje su nas priznale su uglavnom zemlje koje imaju dobre odnose sa većinom zapadnih zemalja, dok su one koje nas još nisu priznale pod uticajem politike Rusije i Srbije. Uzimajući u obzir globalne geopolitičke prilike, rat na Bliskom istoku i u Ukrajini, jasno je da je promjena ove realnosti veliki izazov", izjavio je Agusholli.

Ukazje da Kosovo mora da nastavi da pokušava da unapredi svoju poziciju na međunarodnom planu, vodeći mudru i stabilnu spoljnu politiku.
 
Izvor: Kosovo online/Gazeta Blic