Procjena analitičara

Poznavaoci političkih prilika ocjenjuju da je otvaranje mosta na Ibru zakonsko pravo Kosova, ali dodaju, mora se uzeti u obzir zahtjev međunarodne zajednice, prenosi Gazeta express.

Bivši diplomata Lutfi Bilali ocjenjuje da je međunarodna zajednica zabrinuta, jer otvaranje mosta bez koordinacije može da podstakne sukobe na sjeveru Kosova.

„Zemlje Kvinte ukazuju da imaju informacije od Natoa da bi se situacija mogla pogoršati ako se most otvori. Uvjeren sam da obavještajci Natoa imaju tačne informacije. Od Bansjke, Srbija pokušava da izazove incidente sa svojim grupama na sjeveru“, rekao je Bilali.

On ocjenjuje da predsjednica Kosova Vjosa Osmani vodi pozitivniju diplomatiju u odnosu na međunarodnu zajednicu, zahtjevajući da se most otvori u koordinaciji sa saveznicima Kosova.

Poslanik Samoopredjeljenja Armend Muja rekao je da vlada ima dva cilja, prvi, da pojasni međunarodnoj zajednici da je otvaranje mosta na Ibru u interesu građana, i drugi, da razgovara sa Srbima na sjeveru.

„Ako kažete da postoji neizvesnost, to pretpostavlja da imate neko znanje. Svi bezbjednosni akteri, uključujući Kfor, treba da nam daju informacije o tome ko ugrožava bezbjednost. Kfor ne treba da koristi most kao izgovor, već treba da razgovara o toj opasnosti“, rekao je Muja.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express