Nije sproveo mjere bezbjednosti

Agencija za informisanje i privatnost (AIP) izrekla je novčanu kaznu kosovskoj Kompaniji za snabdjevanje električnom energijom (KESCO) zbog nepreduzimanja neophodnih mjera bezbjednosti u obradi ličnih podataka prilikom podjele računa građanima, prenosi Koha.

U saopštenju Agencije, koja je nadležna za nadzor nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, navodi se da su primili više pritužbi građana na račun Kompanije za snabdjevanje električnom energijom zbog omogućavanja pristupa ličnim podacima potrošača neovlašćenim licima.

"Tokom razmatranja žalbi, AIP je utvrdio da KESCO nije sproveo mjere bezbjednosti za zaštitu ličnih podataka građana, čime je prekršio svoje zakonske obaveze. Akcija Agencije za izricanje novčane kazne KESCO-u preduzeta je nakon kampanje podizanja svijesti koju je Agencija sprovela u februaru 2024. godine, sa svim preduzećima koja distribuiraju fakture, pri čemu je zatražila sprovođenje zakonskih obaveza koje ove kompanije imaju prema potrošačima. U cilju pripreme uslova, Agencija je zatražila od kompanija da do 30. juna 2024. godine preduzmu sve mjere da obezbjede zaštitu podataka o ličnosti", navodi se u saopštenju Agencije.

Sigurnost ličnih podataka, ističe se, je osnovno pravo građana, pa zaštita tih podataka treba da bude prioritet svake kompanije koja obrađuje lične podatke.

Izvor: Kosovo online/Koha ditore