Osnovni sud u Prištini

Osnovni sud u Prištini potvrdio je optužnicu protiv ministarke spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donike Gërvalle-Schwarz zbog neprijavljivanja imovine, što je zakonska obaveza svih kosovskih zvaničnika, prenosi Dukađini.

Ona se tereti da u svojstvu višeg javnog funkcionera nije pravilno dostavila zakonom propisane podatke  za prijavu imovine 22. marta 2021. godine.

Sud je odbacio kao neosnovan zahtjev za odbacivanje optužnice koju je podneo branilac Gërvalle-Schwarz, advokat Saranda Keqekola Sadiku, piše "Zakletva pravde".

Sud je odlučio da se krivični postupak pokrenut protiv Gërvalle-Schwarz nastavi.

Što se tiče optužbe za netačno prijavljivanje imovine, na prvom ročištu 7. marta 2024. Gërvalla-Schwarz je proglašena nevinom. Tada je njen advokat Keqekola Sadiku podnela zahtjev za odbacivanje optužnice.

Odbrana je tvrdila da nema dovoljno dokaza koji bi potkrepili osnovanu sumnju da je njen klijent počinio krivično djelo koje joj se stavlja na teret, ističući da je optužnica nepotpuna i da nije u skladu sa zakonskim uslovima.

Međutim, takav zahtjev odbrane je, prema oceni Osnovnog suda u Prištini, neosnovan te je odbijen.

Sud je utvrdio da je optužnica zasnovana na dokazima pribavljenim u skladu sa zakonskim odredbama i da nema mjesta odustajanju od optužnice jer ne "postoje okolnosti koje isključuju krivičnu odgovornost i ne postoje druge okolnosti koje sprečavaju krivično gonjenje".

Prema optužnici Osnovnog tužilaštva u Prištini, koju je 31. januara 2023. godine sačinio tužilac Astrit Gashi, Donika Gërvalla-Schwarz se tereti da nije, u svojstvu visokog javnog funkcionera sa zakonskom obavezom da prijavi imetak, u formi za deklaracije o imovnom stanju na dan 22. marta 2021. godine, tačno predstavila podatake predviđene zakonom.

U optužnici se navodi da u ovom obliku nije prijavila nikakve prihode svog supruga Stephana Schwarza, iako ga je prijavila kao supruga.

Dalje, u optužnici se navodi da Gërvalla-Schwarz nije u potpunosti prijavila katastarsku parcelu-poljoprivredno zemljište u svom vlasništvu sa površinom od 3.964 metara kvadratnih u ZK Dubovik-Dečane, prijavivši samo površinu od 2.000 metara kvadratnih.

Isto tako, Gërvalla-Schwarz, prema optužnici, nije prijavila firmu "Alb Lingua UG" registrovanu u Bonu u Njemačkoj koja se vodi na njeno ime.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini