Jednostavnije glasanje u dijaspori

Prema novom Zakonu o opštim izborima, građani Kosova će na narednim parlamentarnim izborima moći da glasaju za 10 kandidata za poslanike Skupštine. Prvi naredni izbori će se održati bez predizborne tišine od 48 sati, a novi Zakon predviđa i pojednostavljenu proceduru za glasanje u dijaspori.

Eugen Çakolli iz Demokratskog instituta Kosova kaže da je mogućnost manipulacije glasovima veća sa povećanjem broja kandidata za poslanike.

"Iako zahtjev za punu izbornu reformu nije u potpunosti adresiran, zakonodavstvo je pretrpelo niz promjena, od kojih je najznačajnija povećanje broja glasova sa 5 na 10 kandidata. Ta promjena može da odloži proces i povećava potencijal za manipulaciju jer obično građani nisu imali više od tri do pet željenih kandidata", rekao je Çakolli.

Druga veoma komentarisana promjena je glasanje dijaspore koje će biti lakše na sljedećim izborima.

"Način glasanja dijaspore, sada, osim što imaju mogućnost da glasaju putem pošte, što su radili i prethodnih godina, direktno u CIK-u, sada će imati mogućnost da glasaju i u biračkim centrima koji će biti otvoreni u ambasadama ili drugim područjima gde CIK smatra da postoje uslovi za održavanje izbora, tako da ljudi iz dijaspore mogu da glasaju tako što će se registrovati u sistemu koji CIK otvara", rekao je analitičar Shemsi Jashari.

Ovim nacrtom zakona predviđeno je da početak izborne tišine počinje otvaranjem biračkih mjesta, a ne 48 sati ranije kao do sada.

Zakon o opštim izborima usvojen je u Skupštini Kosova prošle godine.