Poziv na oprez

Nehat Koqinaj iz Agencije za vanredne situacije podsjetio je da je podmetanje požara teško krivično djelo i dodao da Policija i Tužilaštvo istražuju slučajeve podmetanja požara posljednjih dana, piše Koha.

„U većini slučajeva sve statistike govore da je požar u 99 odsto slučajeva izazvan nepažnjom ljudi. Što znači da je čovjek vjerovatno glavni uzrok eksplozija požara na prostorima gdje se javljaju kao ložišta i uglavnom su uzrokovane nepažnjom, a da ne dodajem možda loše namjere ili piromaniju“, naveo je Kokinaj.

Podmetanje požara je teško krivično djelo, naglasio je Koqinaj i dodao kazne mogu biti i doživotni zatvor.

„Policija i Tužilaštvo istražuju određene slučajeve i naravno podmetanje požara je teško krivično djelo. Teško krivično djelo prema Krivičnom zakoniku Republike Kosovo u dva člana posebno pominje paljevinu kada može izazvati posljedice po ljudski život je teško krivično djelo i sankcionisano je jednim od podčlanova Krivičnog zakonika ”, dodao je on.

Pozivajući građane na oprez, Koqinaj je rekao da je tokom intervencije u mjestu Prevalac, gdje vatra gori već nekoliko dana, povređeno nekoliko vatrogasaca.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore