Ekonomista Safet Gërxhaliu ocjenio je da podaci iz Financial Timesa da je „Kosovo drugo u Evropi i peto u svijetu po stopi razvoja“ ne odražava realnu sliku, prenosi Ekonomija onlajn.

„Da nisam na Kosovu i da ne poznajem kosovsku stvarnost, to bi za mene bila bombastična vijest. Ali realnost na Kosovu je drugačija. Tvrdnje tako prestižnog lista 'Financial Times' o zemlji koja je podvrgnuta ekonomskim sankcijama koje, ne samo da ne planiraju da se uklone, već preti da se pojačaju, jeste iznenađenje. Piše se o državi u kojoj, osim ulaganja dijaspore u nekretnine, ima nula stranih ulaganja u proizvodnju, u moderne tehnologije, u rast izvoza“, kazao je Gërxhaliu.

Da je Kosovo "takvo ekonomsko čudo“, nastavio je, ne bi se suočiavalo sa odlaskom mladih koji su izgubili nadu da će na Kosovu živjeti bolje.

„Nedostatak političke stabilnosti je ugušio Kosovo, politička agenda je previdela ekonomski i društveni značaj i mnogo je važnije sagledati realnost u kojoj živimo, nego razmišljati šta kažu drugi koji mogu biti sponzorisani. Nema potrebe za zadovoljstvom“, istakao je Gërxhaliu.

Dodao je da za one koji ne znaju kakvo je realno stanje, to može biti dobra vijest.

„Za one koji ne poznaju Kosovo, ovo može biti vijest, i može biti korak ka promjeni, ili stvaranje percepcije novog izvještaja o Kosovu. Ipak istina je drugačija od onoga što preporučuju 'Financial Times' i druge institucije", rekao je on.

Smatra da ovakvi izvještaji prijaju političkim pristalicama, ali ne i ekonomskim stručnjacima.

"Kosovo i ovaj izvještaj su dijametralno suprotni. Želimo da takvo Kosovo bude na ovoj listi i ovakvom nivou investicija, ali da bi se tako nešto ostvarilo, potreban je rad, potreban je dijalog, potrebno je partnerstvo, a aktivnosti se koordiniraju sa međunarodnim prijateljima i sa SAD. Jer u totalnoj suprotnosti sa EU, diplomatskim ratom sa SAD, misliti da ste najatraktivnija zemlja za strane investicije je Utopija koja može da hrani političke pristalice, ali ne i stručnjake u ekonomskim oblastima", rekao je Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online