Nesaradnja

U Programu Vlade 2021-2025, premijer Albin Kurti je obećao uspostavljanje četvrtog opštinskog granta, kako bi se opštinama omogućilo da se takmiče sa idejama i projektima za sveobuhvatni razvoj. Ali ovo obećanje nije ispunjeno. Gradonačelnici pojedinih opština okrivljuju Vladu, dok u Ministarstvu finansija kažu da su u fazi konsultacija za ispunjenje ovog obećanja.

Ovo obećanje premijera Albina Kurtija nije ispunjeno tri godine nakon što je obećano, piše Koha, dok su neki od gradonačelnika opština kritikovali izvršnu vlast da ne drži obećanja.

Mehmet Balazhi, gradonačelnik opštine Elez Han, smatra da je uspostavljanje ovog granta neophodno.

„Sa četvrtim grantom, makar bilansom za razvoj svake opštine, bilo bi nediskriminatorno, pogotovo sada kada je u pitanju budžetska izdvajanja, to bi bilo neophodno za svaku opštinu, jer ne bi bilo političkog uticaja na budžet“, rekao je Balazhi.

Gradonačelnik opštine Prizren Shaqir Totaj rekao je da neuspostavljanje ovog granta utiče na to da Vlada favorizuje opštine na čijem je čelu Pokret Samoopredjeljenje.

„Četvrti grant, ukoliko bi se realizovao, bio bi od velikog značaja za opštinu, jer bi obezbjedio dodatna sredstva za opštinski budžet. Vlada zadržava sredstva ministarstvima za ulaganje u opštine, ali ne ulaže. Ali čak i ako se investicija desi, postoji pogrešna raspodjela, jer ide u prilog opštinama na čijem je čelu Pokret Samoopredjeljenje“, rekao je Totaj.

Institut GAP takođe kaže da Vlada favorizuje opštine za izdvajanje budžeta, koje predvodi Pokret Samoopredjeljenje.

„Svrha ovog granta je bila da spreči ili onemogući resorna ministarstva da daju novac opštinama na osnovu lokalnih, partijskih ili čak ličnih preferencija. Ovo obećanje nije ispunjeno i, kako je krajem prošle godine ustanovio Institut GAP, u državnom budžetu je utvrđeno da je Vlada kapitalnim projektima favorizovala opštine koje predvodi VV, pa nedostatak četvrtog granta otvara način za takvo favorizovanje“, izjavio je Bekim Salihu, zvaničnik Instituta GAP.

Izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi rekao je da je za uspostavljanje ovog granta u rukama ministra finansija Hekurana Muratija.

„Nakon zahtjeva gradonačelnika opština na tom zajedničkom sastanku, ministar Hekuran Murati je odlučio da ga povuče iz zakonodavne strategije, ovaj nacrt zakona se već nekoliko godina nalazi u fioci ministra Muratija, a sada je na njemu da nastavi sa to dalje, ili zaustavi kao što je to zaustavio 2022. godine“, rekao je Ibrahimi.

Upitan o njenom neuspostavljanju, zamjenik ministra Ministarstva finansija i transfera Agon Dobruna je rekao da su u fazi konsultacija za ispunjenje ovog obećanja.

„Ne znam ni jednu Vladu koja je imala veću podršku opštinama jer je budžet za opštine veći, za razliku od drugih Vlada. Ovo obećanje koje pominjete mi smo u fazi konsultacija“, naglasio je Dobruna.

Pored uspostavljanja četvrtog Granita opština, programom upravljanja 2021-2025 predviđeno je i stvaranje Razvojne agencije, kao mehanizma za upravljanje razvojnim politikama između ministarstava i nezavisnih agencija, što takođe nije sprovedeno.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore