To je najveća usluga Srbiji

Počasni predsjednik LDK i bivši premijer Isa Mustafa izjavio je da je glavni most na Ibru postao simbol predizbornog populizma i „zastrašujuća retorika vlade“ kojom se najveća usluga čini Srbiji i njenim saveznicima, prenosi Indeks online.

„Nije da nemamo mnogo, mnogo većih problema da riješimo i pokažemo efikasnost vlade. Retorika vlade i međunarodne zajednice po ovom pitanju je zastrašujuća. Dovođenje SAD u situaciju da vam kažu da ako ugrozite naše vojnike, mi ćemo preduzeti sve akcije da ih zaštitimo, bez komentara. Kosovo od bliskog prijatelja države koja ga je oslobodila i učinila nezavisnim, ovim rukovodstvom je pretvoreno u državu koja tvrdi da ugrožava američke i evropske vojnike. Ovo je najveća usluga koja se može učiniti Srbiji i njenim saveznicima”, rekao je Mustafa.

On je nazvao besmislenim i neosnovanim izjave iz Brisela da je status glavnog mosta na Ibru pitanje dijaloga.

„Nove deklaracije EU da treba da postoji dijalog u Briselu o statusu mosta su besmislene i neosnovane. Ovaj most nikada nije imao poseban ’status’, ali je imao problema. Problem mosta je reijšen dijalogom 2015. i 2016. godine, kao i dogovorom sa predstavnicima EU i predstavnicima kosovskih Srba za rušenje zida koji su sami Srbi izvršili poslije nekoliko sati razgovora u mojoj kancelariji u februaru 2017. Ostalo je samo otvaranje i ništa drugo, pod pritiskom i koordinacijom EU“, kazao je Mustafa.

Zbog toga, ističe otvaranje mosta trebalo bi da se učini u koordinaciji sa EU i SAD.

„Smatram da Vlada može da reši ovo pitanje tako što će sjesti u Prištini, u Briselu ili u Vašingtonu sa našim partnerima, tražeći sa njima zajednički akcioni plan za otvaranje mosta. To se može uraditi kopijama Radojčićevih kamiona u verziji kamiona kompanija povezanih sa Samoopredjeljenjm i zamjenom ’čuvara mosta’ministrima i poslanicima Samoopredjeljenja“, zaključio je on.

Izvor: Kosovo online/Indeksonline