AGK upozorilo na targetiranje medija

U petak se u selu Bibaj kod Uroševca dogodio težak zločin kada je policajac sa svojim rođakom došao na svadbu, automatskim oružjem ubio starijeg muškarca i potom se predao. Prema navodima tužilaštva, žrtva je S. Sadriu, dok su obojica okrivljenih uhapšena – policajac F.M. i J.M.

Sadriu je ubijen na parkingu svečane sale u kojoj se odvijala svadba.

Kao motiv za ubistvo sa predumišljajem u pojedinim medijima na albanskom navode se „niske pobude“, dok je Kallxo javio da motiv „nije još uvijek jasan“.

Ne i za portal „Nacionale“.

On je iste večeri kada se ubistvo i dogodilo, objavio vijest da je zapravo ubijen stric supruga Vjose Osmani, Prindona Sadriua, a da je motiv navodno osveta za silovanje iz 1997. godine, tada dvije maloljetne djevojčice, upravo od strane sadašnje žrtve.

Prema medijima, Osmani i Sadriu su navodno bili upoznati sa slučajem, o čemu su sa ostalim članovima porodice komunicirali u Viber grupi.

Nakon afere „skopski aerodrom“, bio je to povod za seriju novih oglašavanja Osmani, predsjedništva, kao i ministarke spoljnih poslova, Donike Gërvalle-Schwarz.

Svi oni žigošu Nacionale da vodi hajku protiv institucija, odnosno Kosova, spominjući ponovo potencijalne veze sa srpskim medijima kao negativan primjer i pozivajući tužilaštvo na procesuiranje medija.

Osmani: Propaganda i podsticanje mržnje

„Odgovor na propagandu“, ovako je Vjosa Osmani odmah reagovala na pisanje medija Nacionale.

„Nakon što sam obavjestila bezbjednosne institucije i pripremam prije svega legalna sredstva, javno iznosim i ovu reakciju na objavljivanje nezapamćene propagande Berata Buzhale i njegovog medija – onlajn novina ‘Nacionale’, koju nastavljaju neki drugi portali. Obavještavam građane Kosova da ni ja, ni moj suprug, nemamo saznanja o bilo čemu u vezi sa okolnostima sinoćnjeg ubistva, a kamoli o bilo kakvom slučaju silovanja“, navela je ona u jučerašnjoj pisanoj reakciji.

Osmani zahtjeva da bezbjednosne i pravosudne institucije „hitno istraže okolnosti koje su nagnale Buzhalu i druge da šire ove dezinformacije“.

„Uvlačeći mene i mog muža u situacije sa kojima nemamo nikakvu konkretnu vezu, Buzhala sa ‘Nacionale’, i nekoliko drugih, imaju jasnu namjeru da podstaknu mržnju, koja onda rezultira nasiljem“, naveo je.

„Misija ugrožavanja života portala na Kosovu i u Srbiji“

Osmani se potom još jednom oglasila, optužujući medije i da „svijesno ugrožavaju“ njen i život njene porodice, uz „lažno uključivanje čak i u navodno miješanje u pravdu“.

„Ponovo pozivam sve organe bezbjednosti i pravosuđa da prioritetno istraže sve okolnosti ovog događaja, a ujedno i postupanje ovog portala i sličnih portala koji imaju jasnu namjeru da ugrožavaju živote i raspiruju mržnju, a da je to misija vidi se da je imaju i srpski portali“, dodala je Osmani.

AGK: Poziv Osmani na medijske istrage je opasan presedan

Nakon njenog oglašavanja, Asocijacija novinara Kosova je naglasila da je postupanje Osmani „opasan presedan“.

„Udruženje kosovskih novinara – AGK smatra opasnim i neprihvatljivim presedanom izričit poziv predsjednice Kosova, Vjose Osmani, na istrage protiv medija, posebno Nacionala i njegovog lidera Berata Buzhale“, kaže AGK.

Podsjetili su na to da je Osmani juče javno i najmanje u dva navrata, pozvala i bezbjednosne i pravosudne organe da istraže sporne medije, nakon objavljivanja vijesti o ubistvu osobe u Uroševcu.

„Štaviše, ponovljena optužba da mediji rade za Srbiju je neprihvatljiva, a opasnija je kada dolazi od šefa države“, poručilo je ovo udruženje.

AGK je pozvalo Osmani da podnese žalbu Savjetu za štampu Kosova ukoliko je nezadovoljna izvještavanjem medija.

„Uloga medija je da, poštujući Etički kodeks, posebno za tragične događaje, obave svoj posao pružanjem činjenica i dokaza o okolnostima događaja“, podcrtali su.

„Ni etike, ni profesionalizma“

Potom je reagovalo predsjedništvo Kosova sa kritikama na račun AGK.

„Udruženje novinara Kosova, prije nego što nam pokaže put kojim treba da ide ono što naziva ‘nezadovoljstvom’, mora da pokaže da li je ovakav način izvještavanja, kao što to rade neki portali, u skladu sa profesionalnim standardima“.

Podsjećaju upravo na navode AGK – da je obaveza medija da iznesu činjenice i dokaze, te poštuju Etički kodeks, posebno za tragične događaje.

„U konkretnom slučaju, reakcija predsjednice dolazi upravo kao posljedica kršenja prava na fer, tačnu informaciju sa potvrđenim činjenicama. To je zbog toga što se u ovom slučaju radi o kršenju profesionalnog standarda, namjerno uvlačeći predsednicu u situaciju koja sa njom ni na koji način nije povezana“, naveli su.

Kažu i da bi bilo „veoma korektno“ da AGK barem u jednom pasusu svoje reakcije apeluje na poštovanje profesionalnih standarda tokom izvještavanja i to ne samo u ovom slučaju.

„Ovo što se danas dogodilo nije izvještaj, već kampanja koja ima za cilj ocrnjivanje lika predsjednice i njene uže porodice“, što, svjedoče, izaziva nasilje i mržnju.

Sa druge strane, navode da je Osmani u svojoj reakciji pozvala na potpunu istragu okolnosti za koje se navodi da su dovele do ubistva.

„Ona ni u jednom trenutku ne daje epilog slučaju, već zahtjeva punu istragu i prioritetno djelovanje pravosudnih organa“, poručili su iz Predsjedništva Kosova.

Osmani traži i da se istraže „niski motivi“ koji su doveli do toga da se ona umješa u slučaj.

„Svaki novinar i ceo AGK dobro znaju da se predsjednica nikada nije miješala u pravosudni sistem Kosova, a kamoli Srbije“, naveli su.

Za kraj poručuju da Osmani nije optužila medije da rade za Srbiju, već da je rekla da su slične namještene optužbe objavljivali i srpski mediji.

„Na AGK-u je da pomogne u zaštiti profesionalnog standarda izvještavanja, jer samo na taj način sloboda govora i pravo na izvještavanje imaju smisla. ‘Novinarstvo’ koje raspiruje mržnju i proizvodi klevetu ide na štetu, a ne na korist novinarstva“, ocjenilo je Predsjedništvo Kosova.

Gërvalla-Schwarz o „raketama“ za napad na Osmani

Podršku Osmani iskazala je i Donika Gërvalla-Schwarz lider partije „Guxo“, koja je u koaliciji sa Samoopredjeljenjem, inače aktuelna ministarka spoljnih poslova.

„I prije nego što su tragovi na mjestu događaja propisno raščišćeni i policija nije došla ni do početne verzije jučerašnjeg ubistva, Buzhala i njegova kategorija, kao da su čekali ovu tragediju. Rakete napada su užurbano usmjerene ka predsjednici Republike Kosovo“, navela je Gërvalla-Schwarz.

Kaže da ovo nije ni prva, a ni posljednja kampanja koja je, ocjenjuje, usmjerena protiv kosovskih institucija.

„Ona će se potrošiti i izbledeti kao i ostale prije nje i ostaviti građane Kosova zgroženim nivoom i metodama“, tvrdi Donika Gërvalla-Schwarz.

Zastrašivanje medija

Flutura Kusari, pravna savjetnica Evropskog centra za slobodu štampe i medija, stala je, pak, na stranu AGK.

„Kleveta je na Kosovu dekriminalizovana i zato svako ko smatra da je narušen njegov ugled, treba da se obrati Savjetu za štampane medije Kosova, Nezavisnoj komisiji za medije i Osnovnom sudu u Prištini. Pozivi predsjednice na medijske istrage nastavak su nastupa Predsjedništva prema medijima i ne predstavljaju ništa novo. Oni su, međutim, uznemirujući kao pozivi i namjenjeni zastrašivanju medija. Nadam se da će nadležne institucije biti obavještene o dekriminalizaciji klevete“, poručila je Kusari.