Nedostatak!

Posljednjih dana više puta je tražena intervencija Kfora za gašenje požara. Kosovo još uvijek nema helikoptere za reagovanje na požare, niti za zdravstvene i bezbjednosne slučajeve, prenosi Koha.

Stručnjaci za vanredne situacije smatraju da je to neophodno. Čak i Agencija za vanredne situacije izjavljuje da Kosovo treba da bude opremljeno sa nekoliko helikoptera, pa tako stručnjak za vanredne situacije Tahir Ahmeti kaže da je posljednjih dana bilo teško intervenisati u planinskim područjima zbog nedostatka kapaciteta.

"U planinskim predelima je teško intervenisati, jer postoje mjesta do kojih vatrogasna vozila ne mogu da stignu. Tada je dosta teško doći do tih mjesta, tako da uvijek postoji potreba za pomoći iz vazduha, kroz ispuštanje vode iz vazduha, preko helikoptera. I to se videlo u nekoliko slučajeva da je po zahtjevu kosovskih institucija Kfor sa svojim helikopterima, kao treći reagujući na Kosovu, preko svojih helikoptera izvršio lokalizaciju i pomogao u gašenju požara, iako su vatrogasci uradili veliki posao, posebno u Prevalcu, gdje su proveli cijele noći pokušavajući da lociraju taj požar. Međutim, zbog teškog terena nije ga bilo moguće u potpunosti locirati", ispričao je Ahmeti.

Smatra da je neophodno da Kosovo ima takve vazdušne kapacitete.

"Nažalost, država Kosovo nema nijedan helikopter koji bi mogao da se koristi ni za potrebe Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, protokola države, kao i za ovakve slučajeve za gašenje požara iz vazduha i bacanje vode iz vazduha. Potrebno je da država Kosovo ima jedan ili dva helikoptera za izvođenje ovakvih intervencija u slučaju potrebe, onda može da se koristi i za vojsku Kosova, za Ministarstvo unutrašnjih poslova", kaže.

Šef odjeljenja za pravne, javne i međunarodne odnose u Agenciji za vanredne situacije Nehat Koqinaj izjavio je da Kosovo treba da bude opremljeno sa nekoliko helikoptera.

"Kosovo treba da bude opremljeno sa nekoliko helikoptera, jer smo čak i u strateškom pregledu sektora bezbjednosti rađenom 2012-2014. godine došli do određenih zaključaka da ovde nisu pomenuti minimalni zahtjevi za helikoptere, za Snage bezbjednosti, jer imaju specifične zahtjeve, ali za Policiju Kosova i Agenciju za vanredne situacije, u svakom slučaju krize, minimum je bio četiri, sada ni šest, ali nikako jedan. Jedan kao nijedan. Kad god mišljenje i donosioci odluka obezbjede sredstva da obezbjede helikoptere, sve osoblje ili sve mehanizme podrške za upravljanje tim helikopterima, onda bi to bilo olakšavajuće i neophodno za reagovanje u hitnim slučajevima“, navodi Koqinaj.

U odgovoru Kosova presu, Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je prije nekoliko godina pokrenuta inicijativa za obezbjeđenje tri helikoptera.

"Obavještavamo vas da je u 2017. godini pokrenuta inicijativa za obezbjeđivanje tri helikoptera za tri ministarstva, sa ciljem pružanja resorne službe: Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Međutim, ovaj projekat je imao relativno veliki finansijski uticaj i nije završen i ostao je kao nacrt projekta", kaže se u odgovoru Ministarstva zdravlja.

Ministar odbrane Ejup Maqedonci izjavio je za Kosova press da je planirana faza snabdjevanja i popune vazdušnim kapacitetima treća faza od 2025. do 2028. godine.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore