Kroz svečani čin

Poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti rekao je da bi most na Ibru trebalo da bude otvoren u pogodnije vrijeme i to od strane gradonačelnika Sjeverne i Južne Mitrovice, piše Gazeta blic.

"Za nas je važno javno izjašnjavanje svih, bilo američkih, evropskih, britanskih i drugih predstavnika da most treba da se otvori, ali da se njegovo otvaranje ne uradi u nezgodnom trenutku koji bi mogao da donese nezadovoljstvo jedne strane građana. Otvaranje mosta treba obaviti u pogodnije vrijeme i nadam se da će to uraditi dva gradonačelnika Mitrovice i da će to biti kroz svečani čin. Ovo što govorim djeluje nemoguće, ali vjerujem da bi se čak i državna politika složila da most treba otvarati kao neophodnost i na svečan način, a ne pokazivati mišiće jedni drugima, a još manje kroz akcije koje unose nepoverenje saveznicima i prijateljima naših institucija", rekao je Haliti.

Istakao je da su poruke saveznika Kosova jasne i nepokolebljive.

"Vlada i naše institucije moraju biti kooperativne. Da bi Kosovo postiglo cilj koji želi u Natou, UN i EU, ono mora da vodi miroljubivu politiku. Poruke iz Vašingtona, Brisela, Londona i Natoa su jasne i nepokolebljive. Ne nagovještavaju sukob, ali prekorevaju i savjetuju vladu i narod Kosova. U takvoj poziciji, s obzirom na obaveze koje imamo jedni prema drugima, Vlada i institucije Kosova moraju biti lojalne i kooperativne. Čitajući neke izjave pojedinih analitičara i političara, stvara se utisak da smo savjetnici, nalogodavci i šefovi EU, SAD, Natoa i Velikoj Britaniji", istakao je Haliti.

Kako se integracija Kosova ne bi odugovlačila, smatra Haliti, potrebna je miroljubiva zapadna politika.

"To je najsigurniji put do cilja, Kosovo u UN, Nato i EU“, zaključio je Haliti.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic