Ostaće samo i napušteno

Novinar i dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Palokaj naglasio je da Kosovo ima da pravo preduzme akcije koje nisu u skladu sa savjetima saveznika, ali da mora da bude svijesno cijene koju treba da plati, prenosi Koha.

"Upozorenja EU da će Kosovo jednostranim akcijama, ignorišući savjete prijatelja, ostati samo i napušteno, nisu nešto novo. To je već rečeno i imalo je posljedice, jer Kosovo je daleko i izolovano. Postoje sankcije Evropske unije i Kosovo je jedina zemlja u regionu koja je pod kaznenim mjerama EU, koje Brisel nema nameru da ukloni“, naveo je Palokaj.

Na temu opasnosti od diplomatske izolacije ako se suprotstavi saveznicima, politički analitičar Nexhmedin Spahiu kaže da bi EU prvo trebalo da razjasni sporazum koji je postignut o mostu na Ibru.

"Mi uopšte ne znamo šta je dogovor. Znamo da je postojao dogovor za otvaranje mosta i da su postojali određeni uslovi da se zatvori dio na sjeveru, odnosno na magistralnom putu sjeverno od Mitrovice, ali ne znamo koji su bili ti uslovi. Da li je bilo novih uslova u pregovorima ili ne i šta je ostalo nesprovedeno. Ne znamo da li postoji tako nešto, ako EU ima dokumenta za ovo, treba da razjasni“, rekao je Spahiu.

Ekspert za međunarodne odnose Akri Qipa okarakterisao je kao pogrešno i štetno insistiranje EU na tome da se pitanja vezana za sjever ne pomjeraju. Ali, smatra da je važno da Kosovo preispita svoj pristup sa međunarodnim saveznicima.

"Diplomatska izolacija nije jedan od onih troškova koje Kosovo može da priušti, stoga postoji potreba da se preispita pristup sa nekim od međunarodnih partnera. Iz ove perspektive, strateška pobjeda bi mogla da legitimiše taktičko povlačenje, jer dugoročni troškovi ne mogu opravdati kratkoročne koristi. Kosovo ne bi trebalo da upadne u zamku statusa kvo gdje je dijalog završen“, rekao je Qipa.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore