Izbori 2025

Sa novim Zakonom o opštim izborima, ne samo proces glasanja na Kosovu, već i glasanje van Kosova pretrpelo je neke korjenite promjene, a portparol Centralne izborne komisije Valmir Elezi objasnio je za Ekonomiu Online da proces glasanja van Kosova obuhvata dve glavne faze, podnošenje zahtjeva za registraciju birača van Kosova i glasanje za sva lica koja uspiju da se registruju kao glasači van Kosova.

Kako je naveo Elezi, tokom prve faze, postojaće vremenski period kada će građani Kosova koji žive u inostranstvu podneti zahtev da se registruju kao glasači van Kosova.

"Postoje dva načina da se prijavite za registraciju: jedan od njih će biti aktivan, govorimo o prijavi za registraciju putem elektronske platforme. Drugi način, ali to je moguće samo u izuzetnim okolnostima, radi se putem pošte, u jednom od sandučića CIK-a. CIK omogućava registraciju birača van Kosova i putem lične elektronske pošte", objasnio je Elezi.

Prema njegovim riječima, prilikom registracije birači će se pojedinačno odrediti za način glasanja - fizički, u diplomatskim predstavništvima ili u njihovim prostorima, koji su pretvoreni u biračke centre, prema kriterijumima CIK-a i slanjem glasačkih listića preko poštanskog sandučeta CIK-a.

Tokom druge faze, kako navodi, koja će važiti samo za građane koji su uspjeli da se registruju kao glasači van Kosova, u zavisnosti od toga za koji način glasanja je birač određen, biće i period kada će birač moći da glasa.

Takođe, novim Zakonom o opštim izborima biće organizovano glasanje i u diplomatskim predstavništvima za birače koji su izabrali ovaj način glasanja. Glasanje u diplomatskom predstavništvu organizuje se dan prije dana izbora na Kosovu, a prebrojavanje ovih listića se vrši na Kosovu.

Prema zakonu, CIK podzakonskim aktima utvrđuje kriterijume i uslove koje moraju da ispunjavaju objekti diplomatskih predstavništava preuređeni u biračke prostore.

Takođe, CIK određuje maksimalan broj birača koji mogu da glasaju za svako diplomatsko predstavništvo.