Ograničene investicije

Strani investitori nerado ulažu na Kosovo zbog nedostatka sigurnosti, što dosta šteti poslovnoj aktivnosti građana Kosova, ističu ekonomski stručnjaci, prenosi Teve 1.

Tokom konferencija i sastanaka sa stranim preduzetnicima, Kosovo se predstavlja kao okruženje sa mogućnostima i potencijalom za investicije. Premijer Albin Kurti pozvao je investitore da dovedu nove poslove na Kosovo.

Međutim, i pored njegovih poziva na direktna ulaganja, tako nešto se teško dešava.

Američka privredna komora obavještava da postoji oklevanje kompanija da investiraju na Kosovu.

"Već imamo slučajeve da američke kompanije izbjegavaju saradnju sa preduzećima sa Kosova zbog pogoršane bezbjednosne situacije posljednjih godina, opet zbog tenzija u severnom dijelu zemlje“, rekao je Arian Zeka iz Američke privredne komore.

U izvještaju Stejt Departmenta, takođe se ističe da tekuće tenzije sa Srbijom i dalje predstavljaju prepreku za privlačenje stranih investicija.

A ovo, prema ekonomskim ekspertima, takođe utiče na kosovska preduzeća.

"Blokada velikih sredstava, koja ove godine vjerovatno prelaze stotine miliona dolara, stopirala je i poslovnu aktivnost u našoj zemlji. To je pokazatelj koji direktno ili indirektno obeshrabruje potencijalne strane investitore koji su zainteresovani za ulaganje na Kosovu. To šalje poruku da naše institucije nisu spremne da ponude potpunu sigurnost stranim investicijama na Kosovu", istakao je ekonomski stručnjak Besnik Avdijaj.

Prema izvještaju američkog Stejt departmenta, strane investicije ostaju ograničene, dok doznake iz dijaspore i dalje predstavljaju značajan dio domaćeg proizvoda Kosova.