Uznemirujuće!

Sve više studenata medicine zainteresovano je da studije nastavi u zemljama Evrope, prije svega u Njemačkoj, dok je u posljednjih osam mjeseci Kosovo napustilo 64 ljekara, navode predstavnici struke ukazujući da bi Vlada Kosova trebalo to da shvati kao alarm i sprovede mjere kako bi sprečila dalji odlazak zadravstvenih radnika, piše RTV 21.

Bivši ministar zdravlja Armend Zemaj optužuje aktuelnu vladu Albina Kurtija što na svoju listu prioriteta nije stavila zdravstvo.

"Prije pandemije šest godina nije bilo prilika za specijalizacije i to je uticalo da su mnogi ljekari otišli u druge zemlje gdje su mogli da se usavršavaju i imaju siguran posao. Oko 70 odsto ljekara ide na kurs stranih jezika po završetku studija", rekao je on.

Prema riječima predsjednika Ljekarske komore Pleurata Sejdiua, sertifikate za odlazak sa Kosova dobilo je 64 ljekara u posljednjih osam mjeseci.

"Razlozi su nedostatak radnih mjesta, uslovi rada i kvalitet stručnog usavršavanja i na kraju plate. Vrijedi napomenuti i da ljekari opšte medicine imaju platu od oko 700 eura", rekao je Sejdiu.

Privredna komora Kosova je po prvi put osnovala odjeljenje za zdravstvo koje će se baviti ovim problemima i dati preporuke za institucije.

Predsjednik Komore Lulzim Rafuna smatra da je veoma uznemirujuće što Kosovo obučava ljekare za bogate zemlje.

"Ne gubimo samo kadar, ne gubimo samo ljekara, specijalistu, medicinsku sestru. Gubimo investiciju u koju smo godinama ulagali", rekao je Rafuna.

Izvor: Kosovo online/RTV 21