Politički analitičar

Politički analitičar Ben Andoni upozorava da će premijer Kosova Albin Kurti, ukoliko nastavi sa jednostranim potrezima, bez koordinacije sa međunarodnim partnerima, podjeliti Kosovo i odvojiti sjever od centralnog dijela, prenosi Koha.

Andoni smatra da Samoopredjeljenje pitanje sjevera koristi u izborne svrhe.

"Kosovo, a posebno Kurti, pretjeruju sa otvaranjem mosta na Ibru, najviše to rade zbog svog političkog kredibiliteta nego zbog bilo čega drugog. Za sve ovo vrijeme, Kurti je preduzimao poduhvate kao što su izbori na sjeveru – a suština nije da se sjeverni dio integriše u dio Kosova. Samoopredjeljenje koristi za izborne svrhe ta pitanja, ali oni zaista ne služe Kosovu. Po mom mišljenju, Kurti je trebalo više vremena da posveti ekonomskom razvoju, a opoziciji je žao jer će Kurti znati da iskoristi određene teme u javnosti za svoj interes", rekao je Andoni.

Ocenjuje da bi aktuelna Vlada Kosova odluke trebalo da donosi u koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

"Gospodin Kurti izgleda kao da je dobar domaći glumac, ali nije dobar međunarodni glumac. Kosovo neće naći mir dok se ne završi rat Rusije i Ukrajine. Kosovo se koristi u svakoj vrsti rasprave o Rusiji. Evropa i SAD podržavaju Ukrajinu, svi su zainteresovani da se rat završi i to u interesu Zapda. Prepoznajući ove vakuume, Kurti pokušava da izvuče što je moguće više koristi za svoje interese. Videli ste kako mu ambasadori Kvinta jasno stavljaju do znanja da ostavi male stvari i pogleda velike međunarodne konjunkture gdje SAD zapravo ne favorizuju Srbiju, ali izgleda da favorizuju da ostane neutralana strana", ukazao je Andoni.

Ocjenjuje da Kurti namerno pogrešno tumači Zapad jer više razmišlja o svom političkom interesu nego o budućnosti Kosova.

"Žao mi je što mogu da kažem da su Kurti i Edi Rama u Tirani pokazali da mogu da postanu lideri, ali nikako da postanu državnici. Albancima su potrebni državnici u ovim trenucima istorije", istakao je Andoni.

Andoni kaže da bi Kosovo trebalo da djeluje u skladu sa Sjedinjenim Američkim Državama i Kvintom jer "mnogi rokovi za dijalog nisu ispoštovani zbog promjena u Evropi, ratova ili drugih dešavanja".

"Zbog ove realnosti, Kurti bi trebalo više da vjeruje SAD i da bude više usklađen sa Kvintom jer je zemlji mjesto u EU. Moj najveći strah je da Kurti vodi Kosovo ka podjeli sjevera. Bojim se da se ide ka podjeli Kosova i zbog toga mi je veoma žao. Kurti podržava ono što misli o suverenitetu i obimu države Kosovo, ali Kosovo ima vlast na sjeveru. Čak i kada su opštine bile pod kontrolom Srba, carina je plaćala dažbine državi. A carina je država. Kada razmišljate o vlasti, treba razmišljati i o pozitivnoj diskriminaciji Srba, smatrajući ih svojim stanovnicima jer su takvi", ocjenio je Andoni.

Izvor: Kosovo online/Koha ditore