Lider AKR

Bivši predsjednik i ministar spoljnih poslova Kosova Behgjet Pacolli ocjenio je da izjava predsjednice Kosova Vjose Osmani, da su stavovi potparola EU Petera Stana rasistički, Kosovu neće doneti ništa dobro, pozivajući kosovske lidere da ne "zatvaraju vrata" pred međunarodnom zajednicom.

Pacolli je na Facebooku istakao da sumnja da će Osmani svojim "populističkim riječima i jezikom, vređanjem drugih", moći da doprinese rješavanju problema na Kosovu.

"Bez obzira na to ko je gospodin Stano i odakle dolazi, on danas ima važnu, veoma važnu poziciju u uticaju na međunarodno mnjenje, za ili protiv Kosova. Nazivanje njegovih izjava rasističkim je stav koji može imati posljedice. Gospodin Stano predstavlja zaključke Evropske unije, sa kojom je Kosovo vitalno povezano. Ne znam šta će takve izjave doneti Kosovu, ali sam siguran da neće doneti ništa dobro, i kao takva je izjava predsjednika ostala samo pseudopatriotski, primitivan izraz, samo za unutrašnju potrošnju u krugovima njenih pristalica", ukazao je Pacolli.

Podsjetio je da je poslije reakcije Osmani usledio i odgovor u vidu upozorenja da Kosovo može da ostane bez podrške saveznika.

"To nije dobro za modernu i dostojanstvenu državu za koju tvrdimo. Kao što smo vidjeli, poslije izjave Osmani uslijedilo je promptno upozorenje da Kosovo može ostati samo. Molim vas ne zatvarajte vrata, ostavite ih otvorenim", poručio je on.

Izvor: Kosovo Online