Diskriminacija!

Bivši predsjednik Privredne komore Berat Rukiqi izjavio je da se odlukom o utvrđivanju uvoznih kvota, koju je donelo Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine, nastavlja "bizarna praksa" vlade Albina Kurtija, kojom se stvara prostor da vlada zloupotrebljava uvozne kvote i čini diskriminaciju različitih aktera na tržištu, prenosi Ekonomija onlajn.

On je rekao da su mu se na tu odluku požalila preduzeća i poslovna udruženja.

"Prvo, o administrativnom uputstvu koje se odnosi na uvozne kvote uopšte se nije razgovaralo u javnosti, sa zainteresovanim grupama. Ovo je stalna praksa. Sva ova administrativna uputstva, svi pravni akti, podzakonski akti koji su važni za privredu zemlje, ni u jednom slučaju nisu razmotreni sa onima na koje direktno utiču. Ovo je bizarna praksa vlade u ophođenju prema onima koji, u ovom slučaju, daju najveći doprinos budžetu i zapošljavanju u zemlji”, rekao je Rukiqi.

Dodao je da je drugi dio problema u tome što je administrativno uputstvo kopija članova Zakona o spoljnoj trgovini i da zemlje na osnovu međunarodnih sporazuma određuju uvozne kvote za određene proizvode i industrije, ali ne, kao u slučaju Kosova, tako da utiče na sav uvoz.

On je dodao da ovakav podzakonski akt omogućava zloupotrebe.

"Ovaj podzakonski akt dozvoljava prostor koji država, u ovom slučaju MINT, zloupotrebljava sa uvoznim kvotama. To stvara veliki prostor za diskriminaciju različitih aktera na tržištu. Kao takav, pored toga što je u suprotnosti sa zakonima, on je opasan i za budućnost funkcionisanja tržišta na Kosovu i slobodne konkurencije. Onda u tome ima i antiustavnog elementa“, zaključio je Rukiqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online