Profesionalna, zasnovana na dokazima

Jedanaest mjeseci nakon terorističkog napada u Banjskoj, istrage o ovom slučaju se nastavljaju. Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo još nije podiglo optužnicu protiv zločinca Milana Radojičića, koji je pet dana nakon napada 24. septembra priznao da je predvodio oružanu grupu da napadne državu Kosovo.

Bilo je dosta kritika na račun pravosudnih organa zbog kašnjenja sa podizanjem optužnice, ali su stručnjaci za pravosuđe drugačijeg mišljenja.

Opisujući ga kao najsloženiji slučaj koji će voditi pravosuđe države Kosovo, očekuju da će optužnica, kad god bude podignuta, biti profesionalna.

"Važno je da kada bude podignuta optužnica bude zasnovana na dokazima, da bude profesionalna optužnica, koja će se onda lako dokazati na sudu. Republika Kosovo, Specijalno tužilaštvo, u ovom slučaju, nema taj luksuz da pogreši da prije vremena podigne optužnicu, koja se onda ne može dokazati na sudu“, rekao je Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravosuđe.

Drugi stručnjak za pravosuđe ocijenjuje da je pritisak međunarodnog faktora da ubjedi srpsku državu da preda Kosovu lica umješana u teroristički napad u Banjskoj od istog značaja kao i podizanje optužnice.

"Vidimo da Radojčić i drugi saučesnici u ovom zločinu, samo pritiskom međunarodne zajednice, treba da budu dovedeni na Kosovo, ali Srbija, kao što je dokazala od rata, nema volje da sarađuje sa pravosudnim organima na Kosovu“, rekla je Fehmie Gashi-Bytyqi, advokat.

Masovno oružje pronađeno je u Banjskoj kod Zvečana, nakon napada, gdje je ubijen narednik Policije Kosova Afrim Bunjaku. Sukob izvršilaca napada sa pravdom na Kosovu ne zna se kako i kada će se dogoditi!