Izbori 2025

Nakon što je predsjednica Vjosa Osmani proglasila 9. februar kao datum parlamentarnih izbora, njen savetnik Bekim Kupina rekao je da će predsjednica uskoro pozvati sve političke stranke da potpišu listu zajedničkih obaveza, kojom se izražava opredjeljenje za održavanje najviših standarda u ovaj izborni proces.

Kupina ističe da je predsjednica Osmani donijela odluku o datumu izbora nakon pažljivog razmatranja okolnosti i pitanja koja se moraju uzeti u obzir, kao i nakon potpune analize pravnih aspekata kako bi se organizovao izborni proces u skladu sa najvišim demokratskim standardima

"Kao što zakon predviđa, predsjednica je obavila konsultacije sa svim političkim partijama zastupljenim u Skupštini i dobila različite prijedloge, u periodu od 26. januara i 2. februara do 9. i 16. februara 2025. godine. Što se tiče datuma izbora, predsjednica je takođe razgovarala i sa predsjednikom Centralne izborne komisije, koji je iznio neke tehničke i logističke aspekte, koje bi, prema CIK-u, trebalo razmotriti prije potpisivanja ove uredbe“, napisao je Kupina.

On dalje navodi da je 9. februar 2025. izabran kao optimalan datum koji balansira preferencije svih uključenih strana.

On najavljuje da je Predsjedništvo ocijenilo da je važno da izborna kampanja počne nakon završetka niza kalendarskih praznika koji traju do 7. januara.

"Predsjednica Osmani je već pozvala EU da pošalje misiju na preliminarnu procjenu, dok će se prema praksi ponovo obratiti EU u vezi sa posmatračkom misijom, gdje će biti predloženo da se prati period kampanje, a ne samo dan izbora. Predsjednica će zahtjevati da se posebno prati aspekt rodne ravnopravnosti, kako tokom kampanje, tako i na dan izbora. Tokom svih sastanaka, predsjednica je stalno isticala da treba imati dovoljno vremena da se urade sve neophodne pripreme za glasanje iseljenika u skladu sa novim zakonom“, napisao je Bekim Kupina.

Predsjednica Osmani poziva sve političke subjekte, organizacije civilnog društva i građane da se uključe u ovaj proces sa ozbiljnošću i posvećenošću koju zaslužuju, uz održavanje demokratskih standarda i najviših etičkih pravila, kako bi Kosovo i dalje ostalo primjer slobodnih i demokratskih izbora.