Prekršio osnovne zadatke

Nezavisni poslanik Fatmir Humolli ocjenio je da su prestali razlozi postojanja KFOR-a na Kosovu kao i da je ova Misija kroz svoje prisustvo na glavnom mostu na Ibru prekršila osnovne zadatke zbog kojih je uspostavljena, prenosi RTV Dukađini.

„Prije dvije-tri godine stanovništvo se slobodno kretalo, mnogo radnika je radilo u sjevernom dijelu. Nije bilo nikakvih problema, pa u trenutku kada se politički stabilizuje, onda nema razloga da KFOR nastavi da postoji na Kosovu. Srpski šovinizam nikako da ostane u Beogradu, već oni uvijek prave probleme iz političkih razloga. Politički razlog je da KFOR ostane na Kosovu, kada nema potrebe da ostane... KFOR ne treba da ostane na Kosovu sa ovim mandatom koji ima”, rekao je Humolli.

On je izjavio da je glavni most na Ibbru postao politički problem zahvaljujući miješanju međunarodnog faktora.  

„Kada je KFOR došao sa svojom misijom na Kosovo, primarna misija je bila mir i slobodno kretanje građana. A u ovom izveštaju, kada je most postao prepreka slobodnom kretanju građana, to je uradio KFOR suprotno misiji koju je imao. I ponovo se pretvorio u politički problem zbog međunarodnog faktora. To nije ostavljeno između albanskog i srpskog stanovništva, već je to politički problem koji je izgradio političke mehanizme koji rade u okviru NATO-a“, objasnio je Humolli.

On je kazao da je srpski šovinizam izgradio problem, a da ga sada održava „prosrpska politika unutar NATO-a i EU“.

„Srpski šovinizam je izgradio ovaj problem. A prosrpska politika koja je unutar NATO-a i EU drži je u mirovanju, jer je ne zanima problem Balkana“, rekao je Humolli.

Izvor: Kosovo Online/RTV Dukađini