Specijalni sud

Specijalni sud u Hagu doneo je odluku da produži pritvor vođama nekadašnje OVK Hashimu Thaçiju i Kadriju Veseliju, optuženim za navodne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na Kosovu i u Albaniji, piše Reporteri.

"Postoji rizik da bi optuženi, ako bi bili pušteni iz pritvora, mogli ometati rad suda, uticati na svjedoke ili ponoviti krivično djelo", navodi se u odluci.

Vijeće je konstatovalo i da su dvojica optuženih u pritvoru dugo i od stranaka zatraženo da budu oprezne i da se suđenje održi što prije.

Thaçi i Veseli su u sudskom pritvoru u Ševeningenu od novembra 2020. kada su uhapšeni na Kosovu.

Njima se sudi zajedno sa Rexhepom Selimijem i Jakupom Krasniqijem.

Optužnica Thaçija (55), Veselija (56), Selimija (52) i Krasniqija (73) tereti za zlodjela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Thaçi, Veselji, Selimi i Krasniqi optuženi su u 10 tačaka za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke).

Ta krivična djela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri